De Mistura optužio vlasti Sirije za nasilje protiv civila

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura optužio je na hitnoj sednici SB UN sirijske vlasti za "vojno nasilje bez presedana" nad civilama u Alepu.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.09.2016.

20:08

De Mistura optužio vlasti Sirije za nasilje protiv civila
Foto: Gettyimages

De Mistura je rekao da je vojna ofanziva sirijske vojska da preuzme pobunjeničke kvartove Alepa dovela poslednjih nedelja do jednog od najvećih nasilja tokom kojih je izvršeno nekoliko desetina vazdušnih napada na stambene zgrade i da ima mnogo civilnih žrtava.

Prema njegovim rečima, napadi sofiticiranim oružjem u kojima stradaju civili može da se okarakteriše kao ratni zločin.

De Mistura je dodao da američko-ruski razgovori održani na marginama 71. zasedanja Generalne skupštine UN nisu uspeli da ožive dogovor postignut 9. septembra o prekidu vatre, navodeći da oko dva miliona stanovnika Alepa nema vodu.

Specijalni izaslanik je apelovao da se odmah obustave borbe, dostavi humanitarna pomoć i evakuišu ljudi kojima je neophodna htina lekarska pomoć.

Šef rancuske diplomatije Žan-Mark Ero izjavio je na istom sastanku da će Rusija i Iran biti odgovorne za ratne zločine u Siriji ako ne izvrše pritisak na predsednika Bašara el Asada da zaustavi nasilje.

"Pozivam Rusiju i Iran da udruže snage i pokažu odgovornost tako što će uticati na Asada koji se jasno opredelio za vojnu eskalaciju. Ukoliko to ne učine, te dve zemlje biće odgovorne kao saučesnici za ratne zločine u Alepu", rekao je Ero.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr optužio je pred početak hitne sednice Saveta bezbednosti UN sirijske snage i njene ruske saveznike da koriste pregovore za izlazak iz sirijske krize "kao paravan" za nastavak vojne operacije na terenu.

Delatr je uporedio grad Alep sa Sarajevom za vreme rata u BiH i Gernikom za vreme građanskog rata u Španiji.

Hitna sednica Saveta Bezbednosti UN sazvana je na zahtev, Francuske, SAD i Velike Britanije.

U Alepu su danas nastavljene borbe a od isteka primirja pre nedelju dana u tom gradu i okolini je stradalo više od 200 civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: