"Odgovorićemo referendumom kad god pokušaju da nas ponize"

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da će referendum ući u istoriju RS, a da su građani potvrdili 9. januar kao Dan Republike koji će se i ubuduće obeležavati.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.09.2016.

23:15

Foto: Tanjug

"Republika Srpska glasanjem nije želela nikog da ugrozi, vlasti RS zajedno sa opozicijom su donele odluku o održavanju referenduma", rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS i podsetio da je to prvo takvo odlučivanje posle Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je kazao da je to zakonsko pravo koje ima RS i istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata.

"Srpski narod je pokazao političku zrelost, političku odlučnost. Imamo definitivno pozitivne rezultate referenduma, izlaznost je sasvim dovoljna u skladu sa zakonom. Prema preliminarnim podacima sasvim mali broj je bilo onih koji su glasali suprotno od 'da'", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je referendum o Danu RS uspeo i da će taj entitet BiH na sve situacije u kojima joj se pokuša oduzeti pravo, ili kada se pokuša poniziti i oduzeti joj se dostojanstvo, ponovo odgovoriti referendumom.

"Sada smo dobro uvežbali i možemo da odgovorimo veoma često i veoma spremno na svaki pokušaj ponižavanja RS… Imamo pozitivne rezultate referenduma. Izlaznost je sasvim dovoljna u skladu sa zakonom", rekao je Dodik. Dodik je ponovio da današnji referendum nije bio referendum o secesiji, dodavši da "nije vračara" i da ne može da kaže da li će se taj referendum i kada desiti, odnosno kada će o tome biti doneta politička odluka.

"BiH je puna nasilja i nezakonitih odluka visokih predstavnika. Ustav RS je prekršen i on mora da bude doveden u sklad. Mi nećemo odustati da to pitanje rasčistimo", kazao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, RS je na referendumu pokazala svoj politički kapacitet i političku volju i odlučnost, bez namere da bilo koga ugrozi.

Dodik je naveo da je današnji referendum bio jedan od koraka sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, ističući da su građani RS potvrdili da žele da 9. januar bude Dan RS.

"Ovo je jaka manifestacija volje stanovništva kako bi se odredio prema nečemu što je za njega važno i sveto", rekao je predsednik RS.

Komentarišući tvrdnje predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će biti neizbežna međunarodna reakcija prema zvaničnicima u RS koji su organizovali referendum, Dodik je kazao da RS "nema čega da se plaši" i da će on nastaviti sutra da radi.

On je naveo da je upravo Izetbegović, koga, kako je kazao, međunarodna zajednica favorizuje, pokrenuo priču o Danu RS, ističući da RS nakon današnjeg referenduma ima odgovor i izraženu volju naroda da se suprotstavi.

Na novinarsko pitanje da li će biti referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je odgovorio: "Biće. Šta te briga? Čućeš".

Dodik je kazao da se ne plaši da će biti uhapšen zbog referenduma, jer, kako je naveo, nema osnova da bude krivično gonjen. ;

Ocenivši da će 25. septembar ući u istoriju, Dodik je izrazio uverenje da će se mnogi pozivati na taj dan kao primer odlučnosti i da će mnogi biti ponosni na ono što je urađeno i pored svih zabrana.

"Ustavni sud je rekao da član 3 treba prilagoditi, ali nije propisao na koji način. Mi smo smatrali da je adekvatan način da se ode na referendum. Sada znamo da je 9. januar potvrđen od strane stanovništa i da građani RS nisu bili spremni da se odreknu tog datuma", rekao je Dodik.

On je naveo da niko u RS ni od sadašnjih, ni od budućih političara neće moći da zanemari tu činjenicu i volju naroda.

Dodik je istakao da se glasalo o Danu RS, a ne o statusu, i da referendum nije bio "iz inata" već reakcija na ranije akcije koje su bile preduzete.

"Republika Srpska nema čega da se plaši, idemo dalje, nastavljamo da radimo po našem planu i programu", podvukao je Dodik.

Bakiru Izetbegoviću, na izjave da će predsednik RS završiti kao pojedini svetski lideri o čemu su mediji danas pisali, Dodik je poručio da bi bilo pristojno da ćuti bar danas, mada je pričao.

"Ništa novo ne govori. Najbolji odgovor na sve Bakirove frustracije dat je danas", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: