Sarajevo nije ćutalo o referendumu u RS / VIDEO

Predsedavajući Predsedništva BIH Bakir Izetbegović zaključuje da Dodik ovakvim postupanjem vodi entitet RS u izolaciju, ali da ratova u toj državi neće biti.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 25.09.2016.

18:05

Sarajevo nije ćutalo o referendumu u RS / VIDEO
Foto: Gettyimages

Predsednici opozicionih političkih partija u BIH okarakterisali su referendum kao najveći atak na stabilnost i suverenitet BIH još od Dejtona i traže od Tužilaštva da se otvori istragu protiv odgovornih.

Dok Banjaluka priča o odbrani istorijske činjenice, Sarajevo brine napad na Federaciju. Referendum o Danu RS eskalacija je Dodikove samovolje kategoričan je predsedavajući predsedništva BIH Bakir Izetbegović.

"Ustrajavanjem u inatu, Dodik vodi entitet RS u izolaciju. U onome što radi nema čak ni podršku Srbije niti Rusije, kojoj se nadao. Zato je vrlo važno sačuvati smirenost i strpljenje. Međunarodna zajednica, zbog svog kredibiliteta, i u interesu svih, mora učiniti sve što je potrebno da se RS vrati u okvire Dejtonskog sporazuma iz kojih ga ovaj referendum vodi. Mi ćemo čuvati ovu zemlju i Dejtonski mirovni sporazum i sve građane, i Srbe i Hrvate i Bošnjake. Nikakvih ratova biti neće, jer će se urazumiti oni u Banjaluci", izjavio je Izetbegović.

U Federaciji se čuju glasovi koji traže da zbog, kako objašnjavaju, protivustavnog praznika, nadležni reaguju. Za predsednike Socijaldemokratske partije BIH, Demokratske fronte i Građanskog saveza referendum nije bezazlen, već predstavlja najveći atak na stabilnost i suverenitet države od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Sarajevu se zaključuje da je sada najteže Bošnjacima povratnicima u RS. Izetbegović ih je pozvao da, kako kaže, ne nasedaju na provokacije i da ne napuštaju svoje domove. Danas se u tom gradu čitalo o tome da referendum neće zaustaviti BIH.

Izveštavajući o glasanju koje je prevazišlo i granice RS i granice BIH, svetske agencije javljaju da se referendum u RS održava uprkos zabrani Ustavnog suda BIH, protivljenju Bošnjaka i Hrvata u toj zemlji i negodovanju Zapada.

Građani u Sarajevu imaju različita mišljenja o danas održanom referendumu o Danu RS.

"Ovaj referendum nije trebalo nikako da se održi. Ovo je protiv Ustava i protiv Bosne i Hercegovine. A šta će se desiti, ja bih želeo sve najbolje da prođe, ali...daj bože da bude sve kako treba", kazao je jedan stariji građanin Tanjugu.

Drugi vremešniji građanin kaže da ništa ne očekuje od današnjeg glasanja.

"Nemam ja pojma, šta me briga za njih, oni će raditi, to će biti, a rezultate ćemo videti...Ništa ne očekujem", kaže on.

Jedan mlađi građanin, međutim, komentarišući referendum pominje i rat.

"Šta da mislim, boga ti. Nemam ja šta tu misliti. Da 'oće rat bit, to je već druga situacija. Ja sam mlad, spreman za rat, to je to", kaže taj mladić.

Opširnije u videoprilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: