"Nismo zadovoljni samitom u Beču, ali Srbija se uvažava"

Ministar za rad Aleksandar Vulin nezadovoljan je zaključkom samita u Beču o migrantskoj krizi, ali je istakao da je dobro što se zna da bez Srbije nema rešenja.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

15:16

Foto: Tanjug

Vulin je rekao da se EU, kada delimo isti problem, prema nama ponaša kao da smo članica EU, i očekuje da to, kako kaže, znači da treba da imamo pristup fondovima koje imaju i ostale zemlje EU.

"Nama je potrebna direktna pomoć za budžet jer naša vojska i policija ne mogu da budu na drugačiji način plaćene", istakao je on, dodavši da je "svaki krijumčar koga zaustavimo na našim granicama - jedan krijumčar manje u Nemačkoj".

On je, gostujući na Pinku, rekao da je suštinski problem u tome što EU ne može i još uvek nije u stanju da nađe jedinstveno i prihvatljivo rešenje, već njene zemlje članice imaju potpuno različita gledišta kad je reč o rešavanju migrantske krize, dok Srbija već godinu i više dana iznosi konkretne predloge.

"Mi smo predlagali da se mesta na kojima će se razvrstavati ekonomski migranti od izbeglica jasno postave unapred, već u izbegličkim kampovima na turskoj granici, u Siriji, pa i u Libiji, da se zna unapred ko odakle dolazi i da mu se odmah stavi do znanja šta je moguće, a šta nije moguće", objašnjava Vulin.

On dodaje da nije Srbija ta koja određuje ko je ekonomski migrant, a ko nije, te traži od EU da jasno stavi do znanja ko može, a ko ne može da uđe u njihov prostor i da se unapred kaže ljudima da ne troše vreme i novac.

"To je onda poruka koju pošaljete čitavom svetu i onda to ljudi razumeju i smanjuju taj priliv. Na ovaj način neprekidno dajete kakvu-takvu varljivu nadu da će svi jednoga dana stići do Nemačke ili neke druge zapadne zemlje, što neće biti moguće", istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, predlog Srbije je i da se uvede sistem po kojem bi nivo socijalne zaštite za migrante, odnosno izbeglice bio uspostavljen jedinstveno na celoj teritoriji Evrope.

Vulin ukazuje i da pravo na azil nije pravo da birate u koju zemlju hoćete da idete, već je to pravo da budete zaštićeni u prvoj sigurnoj zemlji do koje možete da dođete.

"Za sada EU nije u stanju da formuliše jedinstvenu politiku i nismo zadovoljni zaključkom u Beču, ali smo zadovoljni što se Srbija uvažava i što se zna da bez Srbije nema rešenja", istakao je Vulin.

On je rekao da su posle trosatnog samita svi evropski lideri odali priznanje premijeru Aleksandru Vučiću za njegovo lično angažovanje, hrabrost i sve što je Srbija uradila pod njegovom upravom.

Vulin je naveo i da u Srbiji trenutno u prihvatnim centrima ima oko 5.000 migranata i izbeglica, dok ih se još 700 do 1.000 kreću po zemlji.

"Imamo procentualno najveći broj migranata koji se nalaze u prihvatnim centrima i koji se u najmanjoj mogućoj meri mešaju sa domaćim stanovništvom", naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija ima najveći broj hapšenja na celoj migrantskoj ruti, pri čemu naša policija i vojska rade izuzetan posao, ali tu su i Crveni krst, članovi UNHCR-a, socijali radnici i obični građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: