Merkel: Moramo još da razgovaramo sa "trećim zemljama"

Evropa mora da obezbedi dodatne dogovore sa trećim zemljama o vraćanju migranata, koji ne ispunjavanju zahteve za azil.

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

20:21

Merkel: Moramo još da razgovaramo sa
Getty Images

To je izjavila nemačka kancelarka Angela Merkel i poručila da ilegalnu migraciju treba potpuno zaustaviti.

Ona je, nakon samita o izbegličkoj krizi u Beču, obećala pomoć Grčkoj i Italiji kao članicama EU, koje su najviše izložene izbegličkom talasu.

"Želimo da zaustavimo ilegalnu imigraciju dok živimo u skladu sa našim humanitarnim odgovornostima", rekla je Merkel, prenosi AFP.

Ona je naglasila da je neophodno da se postignu dogovori sa trećim zemljama, naročito Afrikom, ali i Pakistanom i Avganistanom, "tako da bude jasno da oni koji nemaju prava da ostanu u Evropi mogu da se vrate u svoje matične zemlje".

"Naš cilj mora biti potpuno zaustavljanje ilegalne migracije", rekla je Merkel.

Nemačka kancelarka je naglasila da treba ojačati Fronteks radi bolje kontrole spoljnih granica EU i obećala podršku Grčkoj i Italiji, zemljama koje su na prvoj migrantskoj linijii, prenosi Hina.

"Nemačka je spremna mesečno prihvatiti nekoliko stotina izbeglica iz Grčke i Italije koje imaju izglede za dugoročni ostanak u Evropi. Upravo tim ljudima treba dati perspektivu", smatra Merkel.

Nama najvažniji cilj, kako je rekla, mora biti jačanje legalne i sprečavanje ilegalne migracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: