Tahiri traži +383; Kancelarija za KiM: Dobiće glavobolju

Ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri tvrdi da će Kosovo sledeće nedelje dobiti međunarodni telefonski pozivni broj.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.09.2016.

10:05

Default images

Ona tvrdi da je EU odlučila da naredne nedelje održi trodnevne razgovore dve strane, što po Tahirijevoj znači da je EU uslovila Srbiju da ne ometa dodeljivanje pozivnog telefonskog broja +383 Kosovu.

Tahirijeva je za RTK izjavila da će Srbija poslati pismo o tome na adresu Međunarodne telekomunikacione unije, a tvrdi da će nerazjašnjeni delovi koji se tiču "nekih frekvencija i licenci" biti tema trodnevnih razgovora iz kojih ona očekuje "konačni sporazum".

“Priština će dobiti na korišćenje telefonski pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije kada i ako mi to budemo odlučili, a ne ministarka zadužena za dijalog s Beogradom Edita Tahiri ili bilo ko drugi“, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Povodom tvrdnji Edite Tahiri da će Kosovo sledeće nedelje dobiti međunarodni telefonski pozivni broj, u Kancelariji za KiM navode da će Tahiri sledeće nedelje ponovo dobiti samo glavobolju kako da objasni još jedno lažno obećanje, ukoliko prethodno ne pristane da vrati imovinu Telekomu Srbije u pokrajini i ne obezbedi nesmetano funkcionisanje Telekomove kćerke-kompanije na celoj teritoriji KiM.

Kancelarija za KiM smatra da posrednik u dijalogu treba da se izjasni o još jednoj u nizu skandaloznih izjava Tahirijeve, "te da potvrdi da li su sa Prištinom već usaglasili ishod naredne runde razgovora u Briselu o telekomunikacijama, kako naši poreski obveznici ne bi bespotrebno plaćali prevoz i smeštaj članovima pregovaračkog tima".

U tom slučaju, kako dodaju, "najbolje bi bilo da onda medjusobno usaglase i detalje svih ostalih sporazuma i tema" u okviru briselskog dijaloga.

Ali, ističu u Kancelariji za KiM, bez obzira na odgovor koji se, i ako se od posrednika dobije, svima treba da bude jasno da ipak neke stvari, i pored želje mnogih, ne mogu da se sprovedu bez naše saglasnosti.

"I kod otimanja tudjeg, ne može se dokle se hoće", kažu u toj kancelariji.

Tahiri tvrdi da je EU odlučila da naredne nedelje održi trodnevne razgovore dve strane, što po Tahirijevoj znači da je EU uslovila Srbiju da ne ometa dodeljivanje pozivnog telefonskog broja +383 Kosovu.

Tahirijeva je juče za RTK izjavila da će Srbija poslati pismo o tome na adresu Međunarodne telekomunikacione unije, a tvrdi da će nerazjašnjeni delovi koji se tiču "nekih frekvencija i licenci" biti tema trodnevnih razgovora iz kojih ona očekuje "konačni sporazum".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Djurić predvodiće beogradsku delegaciju, koja će u Briselu od 26. do 29. septembra učestvovati u nastavku dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou o primeni sporazuma o telekomunikacijama.

U delegaciji Beograda, osim predstavnika Kancelarije za KiM za koordinacione poslove, u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini biće i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije "Telekom" i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL)

Sastanci pregovaračkih timova biće održani u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: