Venecijanska komisija "zabrinuta zbog referenduma u RS"

Venecijanska komisija Saveta Evrope izrazila je zabrinutost zbog toga što će, uprkos odluci Ustavnog suda BiH, vlasti u Republici Srpskoj održati referendum.

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

23:45

Venecijanska komisija
Thinkstock

"U državi u kojoj je na snazi vladavina prava, odluke Ustavnog suda se sprovode i ne postaju predmet glasanja, niti u parlamantu niti naroda" na referendumu, naveo je saopštenju predsednik Venecijanske komisije Đani Bukvikijo.

U RS će se sutra održati referendum, na kojem će se građani izjašnjavati da li su za to da se 9. januar i dalje slavi kao Dan republike.

Vlasti RS su odlučile da sprovedu referendum o Danu republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po građane ovog entiteta koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

Ustavni sud je takvu odluku doneo na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, a 17. septembra nije prihvatio zahtev parlamenta RS da preispita svoju odluku iz novembra, kada je doneo i odluku o zabrani održavanja referenduma.

Bukvikijo je naveo da je "nakon nove odluke Ustavnog suda jedina moguća legitimna reakcija vlasti entiteta koji pripada državi članici SE da ne održi referendum".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: