Dodik: Podnećemo apelaciju, u Domu naroda nema 17 Srba

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će srpski poslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

18:23

Dodik: Podnećemo apelaciju, u Domu naroda nema 17 Srba
Tanjug

Fena prenosi da je Dodik naveo da "taj zakonodavni dom nije konstituisan u skladu s Ustavom FBiH, zbog čega će se tražiti da se ponište njegove ranije odluke i zakoni".

Kazao je da u Domu naroda Parlamenta FBiH nije zastupljeno 17 Srba, iako je to zakonska obaveza.

Naveo je i da ne veruje da će taj zahtev biti prihvaćen u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je ponovio da će RS prilagoditi Zakon o praznicima i da je prvi korak ka tome provođenje referenduma u RS o 9. januaru kao Danu Republike.

Predsednik RS je u izjavi novinarima u Foči kazao da je referendum pitanje za lokalne političke snage, lokalne lidere, a ne za Kancelariju visokog predstavnika i strance.

"Instrumentalizacija Ustavnog suda BiH je vidljiva u tome da su se troje sudija, čiji je mandat trebalo da traje pet godina, zadržalo 20 godina. Ako je nešto trebalo da radi visoki predstavnik u BiH Valetnih Incko, onda je trebalo da reguliše ovaj problem", kazao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: