Orešković: Odlično sarađujemo sa Srbijom

Hrvatski premijer tehničke vlade Tihomir Orešković istakao je da Hrvatska, u izbegličkoj krizi, odlično sarađuje sa Srbijom.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.09.2016.

17:33

Orešković: Odlično sarađujemo sa Srbijom
Tanjug

„Mogu reći da je Hrvatska dosta sarađivala sa susedima, i da je svoj deo balkanske rute zatvorila. Odlično sarađujemo sa Srbijom. I pored tenzija o kojima se priča na terenu nadležna ministarstva odlično sarađuju“, rekao je on na konferenciji za štampu posle Samita o izbegličkoj krizi u Beču.

Orešković je kazao da dnevno ima oko 10 do 20 izbeglica koje Hrvatska vraća u Srbiju i da nema nikakvih problema s tim. Podvukao je da su Srbija i Makedonija imale važnu ulogu u stabilizaciji balkanske rute.

Samit u Beču, prema njegovim rečima, bio je vrlo konstruktivan sastanak, na kojem je razgovarano o više tema i doneto više zaključaka.

On je preneo da je data podršska da treba jačati spoljne granice EU, te podići kapacitet Fronteksa.

Druga glavna tema je bio sporazum EU i Turske, koji je, prema njegovom mišljenju, ključan u rešavanju izbegličke krize.

Orešković je ocenio da je ključno pitanje u vezi ovog sporazuma vizna liberalizacija koju očekuje Turska. Orešković je izrazio uverenje da će EU doneti zajedničku odluku i pozitivno mišljenjen o viznoj liberalizaciji.

Takođe je doneta odluka da se Grčkoj pomogne, jer ima problem sa procesuiranjem molbi za azil.

Nemačka, kako je ukazao, dnevno procesuira 2.000 molbi, a Grčka svega 20 nedeljno.

Doneta je odluka, preneo je Orešković, da Nemačka i Austrija pomognu Grčkoj da ubrza te procese.

Svima je jasno da se izbeglička kriza može samo zajednički rešiti, zaključio je Orešković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: