Kako izgleda Banjaluka dan uoči referenduma / VIDEO

Dan uoči referenduma na kome će se građani izjašnjavati da li žele da se 9. 1. i ubuduće obeležava kao Dan RS, u Banjaluci se više govori o lokalnim izborima.

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

16:52

Kako izgleda Banjaluka dan uoči referenduma / VIDEO
Tanjug

Ishod izbora nije izvestan koliko ishod sutrašnjeg referenduma.

Grad je oblepljen plakatima kandidata koji učestvuju na izborima, na ulicama i gradskom trgu se nalaze štandovi političkih partija, ali se retko gde može videti poziv građanima da izađu na referendum.

Iako je, čini se, atmosfera potpuno prilagođena stranačkoj kampanji, građani sa kojima je Tanjugov reporter razgovarao već su opredeljeni kako će sutra glasati, te referendum nije trebalo preterano ni "reklamirati" po gradu, niti ga ima na bilbordima, već samo na naslovnicama štampe.

"Ako nekom znači da ga ukine (Dan RS), kako nama neće značiti da ostane taj datum (9. januar)? Zakazali smo ga još 1992. i smatram da to ne treba nikom da smeta", rekao je Tanjugu Miloš Pećo.

"Danas sam došao u Banjaluku da bih sutra glasao, zna se za koga ću da glasam, za Republiku Srpsku", rekao je Dragan Ivanović, dodajući da taj datum niko ne treba da se osporava i da to treba rešiti na demokratski način, a mišljenje Ustavnog suda da referendum nije u skladu sa Ustavom BIH prokomentarisao je rečima da je "Ustavni sud međunarodni sluga".

Od referenduma svi građani očekuju da potvrdi 9. januar kao Dan RS, kaže jedna od Tanjugovih sagovornica.

"To nikome ne treba da smeta. I u Federaciji se slave datumi države koja više ne postoji - 29. novembar. Da su hteli da spasavaju Jugoslaviju, mogli su da ostanu u njoj, ali, šta je tu je. Na referendum ćemo izaći", rekla je jedna Banjalučanka.

Željko Mirković kaže da će glasati za i da mu to kao učesniku rata posebno znači.

Oni koji su se izjasnili da neće glasati, nisu želeli da objašnjavaju svoje razloge.

U većini dnevnih novina u BIH sutrašnji referendum je glavna vest, a naslovnice ga tumače na više načina.

U Dnevnom Avazu akcenat je na visokom predstavniku BIH Valentinu Incku koji je zapretio RS mogućim sankcijama zbog referenduma, dok Dnevni list komentariše da je međunarodna zajednica bez konkretnih reakcija i da poziva na smirivanje tenzija.

Taj list navodi da su društvene mreže i mediji preplavljeni, kako kažu, porukama prestrašenog naroda BIH koji poručuje da neće rat.

Glas Srpske s druge strane piše "Referendum - Glas za Srpsku" i ističe da se narod 25. septembra izjašnjava o Danu RS.

Većeg prisustvo policije u Banja Luci danas nema u centru grada, ali je ranije ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio da su bezbednosne strukture podigle nivo bezbednosti zbog pretnji da bi pojedinci iz vehabijskih i ekstremističkih organizacija mogli da ugroze institucije RS tokom održavanja referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: