"Referendumska tišina" u RS, pojačane mere bezbednosti

U Republici Srpskoj će se sutra održati referendum, na kojem će se građani izjašnjavati da li su za to da se 9. januar slavi kao Dan republike.

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

12:39

Foto: Thinkstock

Na 1.900 glasačkih mesta moći da glasa 1.219.391 građana, kako je to utvrdila Republička komisija za sprovođenje referenduma. Zanimljivo je da prema poslednjim rezultatima popisa, objavljenim ove godine, u Republici Srpskoj ukupno živi 1.228.423 stanovnika.

Većina medija u Federaciji BiH podseća kako je reč o neustavnom referendumu kojem se usprotivio i Ustavni sud odlukom od 17. septembra, međutim mediji u RS bliski vlasti ističu pozive za izlazak na birališta.

Centralna izborna komisija (CIK) nije RS ustupila centralni birački spisak za ovaj entitet, pa je Republička komisija za sprovođenje referenduma, uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.

Građani Brčko distrikta neće moći glasati na području distrikta, jer je održavanje referenduma u Brčkom zabranio supervizor za taj grad i prvi zamenik visokog predstavnika Brus Berton.

Vlasti RS su odlučile da sprovedu referendum o Danu republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio održavanje referenduma.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po građane ovog entiteta koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS- Sveti arhiđakon Stefan.

Ustavni sud je takvu odluku doneo na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, a 17. septembra nije prihvatio zahtev parlamenta RS da preispita svoju odluku iz novembra, kada je doneo i odluku o zabrani održavanja referenduma. Predstavnici vladajuće koalicije prvobitno su tvrdili da je referendum o Danu republike način da se odbaci odluka Ustavnog suda BiH, da bi poslednjih dana saopštili da je referendum način sprovođenja odluke Ustavnog suda, odnosno anketa, koja političarima i parlamentu RS treba da pomogne u pronalaženju načina sprovođenja odluke suda.

Vladajuća koalicija najavila je da će odmah po održavanju referenduma u parlament uputiti izmene Zakona o praznicima, kako bi se iz njega izbacile odredbe o Danu republike koje diskriminišu građane ovog entiteta koji nisu Srbi.

Opozicija u RS je podržala održavanje referenduma, jer bi, prema oceni analitičara, u protivnom bila optužena za nacionalnu izdaju.

Opozicioni lideri smatraju da je vladajuća koalicija zakazala referendum samo sedam dana pre lokalnih izbora u cilju izborne kampanje i postizanja boljih rezultata na izborima.

Lider SDS-a Mladen Bosić ocenio je da referendum "nema praktičan značaj" za RS, jer se zna da svi Srbi u RS podržavaju 9. januar kao Dan republike, ocenivši da je cela situacija oko odluke Ustavnog suda o Danu republike i odluke vlasti RS da raspišu referendum"politička igra" između predsednika RS Milorada Dodika i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Bosić je upozorio i da bi Dodik svojom politikom i istrajavanjem na referendumu, i pored protivljenja međunarodne zajednice, Srbije i odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma, mogao da pokrene proces “raspakivanja” Dejtonskog mirovnog sporazuma, pri čemu bi mogao da ugrozi samo postojanje Republike Srpske.

Potpredsednik RS Ramiz Salkić pozvao je Bošnjake u RS da ne izađu na referendum, a protiv održavanja referenduma je i zvanični Beograd.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko upozorio je da su moguće sankcije za one koji organizuju referendum o Republici Srpskoj, a referendum su antiustavnim i antidejtonskim činom ocenile i Sjedinjene Američke Države.

Rusija je podržala održavanje referenduma, navodeći da građani RS imaju pravo na taj način da iznesu stav o osnovnim nacionalnim pitanjima.

Komentarišući najavu da bi zbog organizovanja referenduma mogao biti izložen sanckijama visokog predstavnika, predsednik RS Milorad Dodik je rekao da se Incko “dodvorava sarajevskoj čaršiji“ i da se radi o “frustraciji visokog predstavnika”.

Pitanje referenduma u RS je poslednjih mesec dana podiglo međunacionalne tenzije u BiH i regionu, a pojavile su se i teorije o mogućim novim sukobima u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač saopštio je da entitetski MUP raspolaže informacijama da bi pojedinci iz vehabijskih i ekstremističhih organizacija mogli da ugroze institucije RS na dan održavanja referenduma i predstojećih loklanih izbora, zbog čega je na teritoriji RS podignut nivo bezbednosti.

Policijske snage na području RS od petka su u pojačanom stepenu pripravnosti.

Na viši nivo podignute su i mere bezbednosti entitetskih tela vlasti u Banjaluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: