Dačić: Uskoro u BG Lavrov, Čavušoglu, funkcioner NATO...

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će 30. septembra u zvaničnu posetu Srbiji doći ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vašikovski.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.09.2016.

22:03

Dačić: Uskoro u BG Lavrov, Čavušoglu, funkcioner NATO...
Tanjug

Dodao je i da se u oktobru očekuje i dolazak šefova diplomatija Rusije i Turske, Sergeja Lavrova i Mevluta Čavušoglua, kao i zamenika generalnog sekretara NATO za političke poslove i bezbednosnu politiku Džejmsa Apaturaija.

Govoreći o planiranim aktivnostima, Dačić je na konferenciji za novinare najavio da će u prvoj nedelji oktobra u zvaničnu posetu Srbiji doći specijalni izvestilac UN za oblast kulturnih prava, navodeći da će to biti politički važna poseta sa aspekta sagledavanja ugroženosti i namernog uništavanja kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Najavio je i u narednom periodu niz diplomatskih borbi vezanih za pokušaj članstva Kosova u nekim međunarodnim organizacijama, navodeći da će sledeće godine Kosovo verovatno ponovo aktivirati svoj zahtev za članstvo u UNESKO.

Govoreći o učešću na Generalnoj skupštini UN u Njujorku i skupu Pokreta nesvrstanih u Venecueli, Dačić kaže da su predstavnici Srbije u razgovorima sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost KiM dobili čvrsta uveravanja tih zemalja da neće biti promene njihovog stava.

"Naša delegacija je i u Venecueli i u Njujorku uradila mnogo dobrih stvari za Srbiju", kaže Dačić navodeći da se u Njujorku sastao s predstavnicima 53 zemlje, te da je premijer Aleksandar Vučić imao niz razgovora sa važnim državnicima sveta.

Navodi da su predstavnici Srbije radili na afirmaciji naše politike, koja podrazumeva jasnu opredeljenost za mir i stabilnost u regionu, evropske integracije Srbije, ali i zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa kad je upitanju KiM.

"To je važno zbog toga što predstavnici Prištine neumorno lobiraju širom sveta", dodaje Dačić.

Šef diplomatije kaže da Srbija duguje zahvalnost Poljskoj zato što je na Generalnoj konferenciji UNESKO bila uzdržana po pitanju zahteva KiM za clanstvo u toj organizaciji, kao država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Dačić je najavio zvaničnu posetu Mađarskoj 3. oktobra, te da će 5. i 6. oktobra biti u Turskoj gde će u Ankari razgovarati sa turskim zvaničnicima, a potom u Antaliji učestvovati na nacionalnom danu Srbije, na Međunarodnoj izložbi hortikulture.

Šef srpske diplomatije kaže i da će 13. oktobra učestvovati na Šestom Beogradskom bezbednosnom forumu, na panelu posvećenom odnosima Srbije i NATO kroz Parnetrstvo za mir, na kome bi trebalo da učestvuje ministar odrane Zoran Đorđević i zamenik generalnog sekretara NATO za političke poslove i bezbednosnu politiku Džejms Apaturai.

"Pozvan sam kao počasni gost na Tatra samit u Bratislavi, koji je jedan od najznačajnih regionalnih bezbednosnih skupova, a pre svega zbog toga što se ovaj događaj smatra najznačajnijim događajem u okviru slovačkog predsedavanja EU", kaže Dačić.

Najavio je da će Srbija, koja predsedava Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju, u decembru organizovati ministarski savet na kome se očekuje prisustvo više od 10 šefova diplomatija iz crnomorskog regiona, te da se očekuje i dolazak ministara spoljnih poslova Rusije i Turske Sergeja Lavrova i Mevluda Čavušoglua.

Prioriteti Srbije u narednom periodu, kaže Dačić, biće nastavak evropskih integracija i otvranje još nekih poglavlja do kraja godine.

Dačić kaže i da će 29. septembra biti na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

Osvrnuvši se na posetu Njujorku gde je imao brojne susrete sa zvaničnicima, Dačić kaže da su ga dok je bio u SAD novinari sms porukama pitali zašto se toliko novca daje za osvetljenje zgrade Ministarstva spoljnih poslova.

"Niko me nije pitao šta sam pričao sa Lavrovom i raznim drugim najvišim svetskim zvaničnicima, a zanima ih koliko košta osvetljenje fasade. Što se mene tiče može ova zgrada da bude u mraku, baš me briga", kaže Dačić.

Navodi da je zato morao da zove iz Njujorka da vidi o čemu se radi, te da je 2012. procenjeno da radovi koštaju 12 miliona dinara, a da je sada taj iznos smanjen na oko četiri miliona.

"Ako je to glavni spoljnopolitički problem u ovom trenutku, slobodno je ostavite da bude u mraku. Pošto radim do kasno u noć moja kancelarija će da osvetljava celu zgradu", rekao je Dačić navodeći da će zgradu osvetljavati i kancelarije njegovih pomoćnika pošto je dao nalog da niko ne sme da ode kući dok on ne ode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: