"Jeremić bez pozicije u državi, a prepoznatljiv u svetu"

Nadamo se da će kandidat Srbije opet biti pri vrhu rang liste jer je reč o poslednjem izjašnjavanju pre uvođenja ”crvenih kartona“ od strane pet članica SB UN.

Izvor: Sputnjik

Subota, 24.09.2016.

21:33

Tanjug

To za Sputnjik kaže Nikola Jovanović iz CIRSD-a.

Članice Saveta bezbednosti UN u ponedeljak će se po peti put izjašnjavati o kandidatima za budućeg generalnog sekretara najveće svetske organizacije.

Naredno glasanje na Ist Riveru srpski tim očekuje sa umerenim optimizmom, kaže za Sputnjik Nikola Jovanović, programski direktor CIRSD-a, i podseća da je kandidat Srbije Vuk Jeremić u prethodnim glasanjima kontinuirano bio odlično plasiran.

„Nadamo se da će Jeremić opet biti pri vrhu rang liste, jer je reč o poslednjem glasanju pre uvođenja takozvanih ’crvenih kartona‘ od strane pet članica SB UN, koji su indikacija ili najava možda i budućeg veta za određene, ili čak i sve kandidate u ovom procesu“, kaže Jovanović.

Protekla nedelja, kada su se na Generalnoj skupštini UN okupili najviši državni zvaničnici, bila je i poslednja velika prilika da se uradi kampanja na visokom nivou, kaže Jovanović.

„Kampanja je bila nešto komplikovanija za nas jer postoje kandidati koji su u svojoj državi ili u međunarodnom sistemu dosta visoko pozicionirani, pa su samim tim automatski pozivani na skupove i sastanke na visokom nivou, ali uprkos tome naš kandidat je pokazao da je vrlo prepoznatljiv u celom diplomatskom svetu i da ima široku podršku. Tokom čitave nedelje imali smo i podršku naše države, što je jako važno, jer je nedostatak podrške države fatalni hendikep za sve kandidate“, objašnjava Jovanović.

Sudeći prema preseku dosadašnjeg glasanja, članice Saveta bezbednosti najveće poverenje ukazale su kandidatu Portugala Antoniju Guterešu, a na drugom mestu je Vuk Jeremić sa 33 pozitivna, 18 negativnih i devet neutralnih glasova.

Boško Jakšić, spoljno-politički analitičar i novinar lista „Politika“, za Sputnjik kaže da je, iako je najveći uspeh biti izabran za generalnog sekretara, dosadašnji plasman Jeremića sam po sebi neobično veliki uspeh.

„To je pre Jeremićev lični uspeh, nego što je uspeh Srbije ili srpske politike, imajući u vidu činjenicu koliko dugo se Vlada Srbije dvoumila da li da mu pruži zvaničnu podršku za kandidaturu. Biti na drugom mestu je nesumnjivo veliki rezultat, ali mislim da će to biti vrh onoga što će biti dostignuto. Nažalost, Vuk Jeremić neće proći, jer se negde pravi veoma jak konsenzus oko Gutereša“, kaže Jakšić.

I Zoran Milivojević, bivši diplomata i predavač na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova, smatra da je kandidat Srbije ostvario sjajan plasman, ali ne deli Jakšićevu procenu da će kandidat Portugala biti na čelu UN. Najveći problem za Gutereša je, navodi Milivojević, to što je iz zemlje-članice NATO-a, što će mu biti prepreka za podršku Moskve.

„Od trojice koji su u vrhu mislim da Lajčak ima najveće šanse da bude izabran, iako bih lično više voleo da to bude Jeremić. Lajčak bi pre nego Gutereš mogao da obezbedi glas Rusije, bez obzira što je iz zemlje-članice zapadnog saveza, jer je poznat Rusiji i ruski je đak. Jeremić i dalje ima problem sa pozitivnim stavom SAD i Velike Britanije. Ako je, međutim, pisanje ’Vol strit džurnala‘ i nekih američkih medija u poslednje vreme znak da je uspeo da obezbedi podršku Amerike, onda i on ima velike šanse da na kraju pobedi“, objašnjava Milivojević.

Inače, protekle nedelje srpski premijer Aleksandar Vučić upriličio je u Stalnoj misiji Srbije pri UN prijem u čast srpskog kandidata za generalnog sekretara UN Vuka Jeremića.

„Prijem je prošao vrlo uspešno, došao je veliki broj predstavnika diplomatskog sveta, međunarodne zajednice i uglednih ljudi iz Amerike. Došao je i trenutno prvoplasirani kandidat gospodin Gutereš, ali to nije neuobičajena stvar u Njujorku. To je stvar konvencija, a da budemo iskreni, i toga da se nekad odmeri podrška i krug saveznika i prijatelja koje protivkandidat ima“, objašnjava Jovanović za Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: