U Srbiji oko 7.000 migranata

U Srbiji boravi oko 7.000 migranata, izjavio je Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.09.2016.

11:57

U Srbiji oko 7.000 migranata
Foto: Tanjug

On je napomenuo da da ukupni kapaciteti za prihvat migranata još nisu puni i da mesta još ima.

U Centru za tražioce azila u Krnjači jutros je oko 1.000 izbeglica, uglavnom iz Avganistana i Pakistana, a Mišković ističe da u taj centar dnevno dođe između 20 i 30 migranata, kao i da se njihov perod zadržavanja produžava, pa sada ostaju po mesec i više dana.

"Kapaciteti Centra su puni, ali ovo nije jedini centar. Imamo pet stalnih i 14 privremenih centara, tako da ukupni kapaciteti nisu puni i ima još mesta", rekao je Mišković za RTS.

On je istakao da Srbija ima sve što je potrebno za zbrivanjavanje migranata, kako bi im obezbedila smeštaj, hranu, toplu vodu, zdravstvenu negu, ali je dodao da svi koji žele da pomognu mogu da se obrate Komesarijatu.

Govoreći o migrantskoj krizi i pomoći UN šefica kancelarije UN u Srbji Irena Vojačkova Solorano rekla je da UN pomažu Srbiji i finanisjski i humanitarno, i podržavaju Komesarijat, posebno u identifikaciji izbeglica, jer je, kako je rekla, veoma važno napraviti razliku ko su izbeglice, a ko migranti.

"Oni koji se identifikuju kao izbeglice mogu da dobiju pomoć u Srbiji, mogu da se integrišu u srpsko društvo ili pređu u neku drugu zemlju koja bi ih prihvatila. Oni koji nisu identifikovani kao izbeglice moraće da sagledaju druge opcije - ili će se dobrovoljno vratiti kući ili će ih prihvatiti neke druge zemlje", rekla je ona za RTS.

Navodeći da su UN uvek pomagale Srbiji kada je reč o izbeglicama, ona je rekla da će neke izbeglice ostati u Srbji, ali to "oko toga nema velike zabrinutosti".

Upitana da li vidi kraj krizi na globalnom niovu i postoji li razumevanje između svetskih lidera, ona je rekla da se posle GS UN u Njujorku, može reći da postoji razumevajne između svih lidera da ovo treba da se završi i najavila Konferenciju u migracijama za 2018. godinu.

"U Njujorku smo imali prilično jedinstven stav i 193 zemlje članice UN dogovorile su u Njujorškoj deklaraciji će se baviti ovom situacijom i da će uložiti sve napore da zaštite izbeglice i daju im pomoć koja im je potrebna", rekla je ona.

Kako je rekla, postoji solidan međunarodni pravni sistem prihvata, a sve zemlje članice su posvećene da se taj sistem osnaži, izbeglice zaštite i da im se omogući pristup uslugama gde god da su.

"Prioritet je da se pripremimo za globalnu diskusiju 2018. godine. Biće to jedna teška diksusija, ali činjenica da smo se dogovorili da je održimo je korak napred", rekla je Solorano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: