Vanredno stanje:Sukob na protestu u SAD,ima ranjenih VIDEO

Jedna osoba je upucana na protestima zbog policijskog ubistva Afroamerikanca u gradu Šarlot u američkoj državi Severna Karolina. Proglašeno je vanredno stanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2016.

07:50

Vanredno stanje:Sukob na protestu u SAD,ima ranjenih VIDEO
Foto: Tanjug

U sukobima policije i demonstranata povređena su i četiri policajca, a guverner Pet Mekrori je proglasio vanredno stanje i naložio angažovanje Nacionalne garde.

Protesti su eskalirali drugu noć zaredom, a policija je gumenim mecima pucala na demonstrante i suzavcem pokušavala da ih rastera.

Šef policije u tom gradu Ker Putni najpre je potvrdio je smrt jedne osobe, ali je kasnije preko Tvitera objavljena ispravka navodeći da je taj čovek teže povređen i da se nalazi u kritičnom stanju. Demonstracije su započele mirno, ali su postale nasilne, nakon što je nekoliko stotina demonstranata marširalo kroz grad. Demonstranti su se na velikoj raskrsnici sukobili s pripadnicima policije koji su bili u koloni patrolnih vozila parkiranih uz ulicu.

U tom trenutku policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi rasterala demonstrante, a oni su bacali petarde na policajce. Navodi se i da su pojedini demonstranti pljačkali prodavnice.

Protesti u Šarlotu počeli su u utorak, nakon smrti Kejta Lamonta Skota (43), za koju je odgovoran policajac Brentli Vinson, takođe crnac, u međuvremenu smenjen s dužnosti.

Skot je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svedoci kažu da je bio nenaoružan.

Vlasti nisu pustile snimak incidenta, ali je gradonačelnik rekao da će to učiniti.

Lokalna policija navela je na Tviteru da je prvog dana protesta povređeno oko 12 policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: