Đurić: Povratničko naselje u Zvečanu biće gotovo 2018.

Izgradnja naselja "Sunčeva dolina" u Zvečanu za Srbe raseljene s KiM biće završena za dve godine, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.09.2016.

19:18

Đurić: Povratničko naselje u Zvečanu biće gotovo 2018.
Foto: Tanjug

Kako kaže, Kraljevo će biti prioritet kada je reč o povratku raseljenih.

U Kraljevo je od početka sukoba 1999. godine, pristiglo više od 20.000 raseljenih osoba sa Kosova.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Đurić je razgovarao sa gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem o uslovima za povratak tih porodica na Kosovo.

Dogovoreno je da kraljevačka gradska vlast bude uključena u proces registracije porodica koje su zainteresovane za povratak na Kosovo i život u naselju Sunčeva dolina, čije bi naseljavanje trebalo da započne po završetku izgradnje za dve godine.

"To znači da bi mi trebalo u prvoj polovini 2017. godine, da ljudima počnemo da predstavljamo gde bi se to tačno vratili, kako izgledaju te kuće u kojima bi svako od nas poželeo da živi jer nije reč o socijalnom zbrinjavanju, već o kvalitetnom i lepom smeštaju", kazao je Marko Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je dodao da se naselje Sunčeva dolina nalazi na bezbednom mestu, u srpskom okruženju uz pristup svim infrastrukturnim objektima i školama, kao i da je predviđena pomoć pri zapošljavanju jednog člana iz onih porodica koje bi se tamo naselile.

Đurić je kazao da će se gradsko rukovodstvo Kraljeva uključiti u identifikaciju zainteresovanih porodica za povratak u naselje Sunčeva dolina.

On je dodao da su pojedine međunarodne organizacije nametale kao rešenje "integraciju u mesto raseljenja", a ne povratak na Kosovo, šo je ocenio kao duboko pogrešno.

"Neke međunarodne organizacije kao da su želele da ti ljudi ostanu trajno van Kosova i Metohije, pomažući samo one projekte koji se odnose na trajno zbrinjavanje ovde", rekao je Đurić.

On je istakao da podrška treba da ide u dva smera - pomoć onima koji trajno ostaju i šansa za onima koji žele da se vrate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: