Šabić upozorio Komunalnu policiju

Poverenik Rodoljub Šabić saopštio je da je upozorio Komunalnu policiju Beograda da ne može da snima građane bez zakonska osnova i jasne svrhe.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.09.2016.

12:22

Šabić upozorio Komunalnu policiju
Foto: Tanjug, arhiva

U saopštenju je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka naveo da je u pismu gradonačelniku Beograda dostavio upozorenje upućeno Komunalnoj policiji kojim ukazuje na uočene nepravilnosti i nalaže joj da poverenika u roku od 15 dana obavesti o merama i aktivnostima koje će preduzeti radi njihovog otklanjanja.

Poverenik je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora povodom saznanja da Komunalna policija poseduje kamere koje koristi za "snimanje događaja nastalih u okviru poslova koje obavlja" i utvrdio da policija ima 250 personalnih kamera od kojih je 216 u posedu komunalnih policajaca zaduženih kamerama kao delom uniforme.

U toku postupka Komunalna policija je kao pravne akte koji predstavljaju osnov za snimanje odnosno obradu podataka, označila Odluku o boji, načinu označavanja vozila, plovila i opreme Komunalne policije i Instrukciju o korišćenju službenih kamera.

Šabić je naveo da ti dokumenti ne mogu biti pravni osnov za snimanje, budući da je Ustavom predviđeno da valjan pravni osnov može biti utvrđen jedino zakonom.

Poverenik je dodao da činjenica da snimanje praktično nije ni obavljano nije izvinjenje, jer komunalni policajci nisu upotrebili zato što su im loše tehničke karakteristike kamera, a ne zato što su poštovali ustavne i zakonske garancije prava građana.

"Isto tako, ni pravno ni faktički ne može biti validan odgovor da Komunalna policija kamere koje ne upotrebljava ili koje su neupotrebljive nosi 'zbog zaštite integriteta komunalnih policajaca" budući da se građani 'drugačije odnose prema njima kad znaju da su snimani'", dodao je poverenik.

U pismu gradonačelniku poverenik je naglasio potrebu da svi organi gradske vlasti obraćaju mnogo više pažnje prema privatnosti građana, da značajno unaprede svoj odnos prema obradi ličnih podataka i da podatke uvek obrađuju u skladu sa ustavnim i zakonskim garancijama prava na zaštitu podataka o ličnosti, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: