Mediji: Izetbegović želi da ospori ime Republike Srpske

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović namerava da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom će, kako se tvrdi, pokušati da ospori naziv Republike Srpske.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.09.2016.

17:52

Mediji: Izetbegović želi da ospori ime Republike Srpske
Tanjug

To je objavio banjalučki portal Narodne.

Pozivajući se na saznanja bliska lideru SDA i predsedavajućem Predsedništva BiH, portal piše da će Izetbegović tezu za osporavanje Republike Srpske bazirati na tome da se u njenom nazivu prepoznaje samo jedan narod, te da je on diskriminatorski po građane koji nisu Srbi, podvlačeći da je uspostavljen u Skupštini srpskog naroda BiH, bez učešća Bošnjaka i Hrvata.

Izetbegović će se, prenosi RTRS, pozvati i na odluku Ustavnog suda iz 2000. godine, kojom je umesto člana 1. Ustava Republike Srpske, koji je glasio da je “RS država srpskog naroda i građana koji u njoj žive“, određeno da je “Republika Srpska jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, te da Srbi, Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, ravnopravno učestvuju u vršenju vlasti“, ali i na nedavnu odluku o neustavnosti 9. januara, Dana Republike.

"Timovi Bakira Izetbegovića iz predmeta protiv Srba, vođenih pred Haškim tribunalom i Sudom BiH, vade delove presuda kojim pokušavaju da dokažu da je na teritoriji RS izvršeno sistematsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, pokušavajući da dokažu da je 'sve kulminiralo genocidom u Srebrenici'“, da je RS 'genocidna tvorevina' i da nesrpski narod pod tim nazivom ne osjeća sigurnost", tvrdi ovaj banjalučki portal.

Dodaje se da će u apelaciju Bakira Izetbegovića biti uvršten i Izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, od 10. do 19. jula 1995, koji je usvojila vlada Dragana Mikerevića i obraćanje predsednika RS Dragana Čavića, od 22. juna 2004, neposredno nakon što je Vlada SDS-a i PDP-a usvojila sporni izveštaj.

Izvor portala tvrdi da Izetbegović veruje da će za odluku o ukidanju naziva Republika Srpska glasati troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija, bivših visokih funkcionera SDA, tako da će Ustavni sud, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, odlučiti u korist bošnjačkog apelanta.

Navodi takođe da će, nakon lokalnih izbora, Izetbegović izvršiti pritisak na svoje koalicione partnere iz Saveza za promjene, da u Narodnoj skupštini RS ne podrže predlog da se građani o ukidanju naziva RS izjašnjavaju na novom referendumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: