Američki Bošnjaci protiv Jeremića

Nevladina organizacija iz SAD Savetodavno veće za BiH se "oštro protivi" kandidaturi Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 21.09.2016.

11:28

Američki Bošnjaci protiv Jeremića
Foto: Getty Images

Kako je navedeno u saopštenju ove NVO, zbog Jeremićeve kandidature za tu važnu poziciju poslata su protestna pisma na niz adresa u članicama UN, a "duboka zabrinutost bošnjačke dijaspore u Americi" istaknuta je i u sastanku sa predstavnicima misije SAD pri Ujedinjenim nacijama.

"Dok se za najvišu poziciju u UN bore ljudi sa visokim kvalifikacijama, bivši šef diplomatjie Srbije je već pokazao u više navrata da nije sposoban da vodi UN u 21. veku", navodi predsednica ACBH Mirzeta Hadžikadić.

Kako se ističe, Jeremić je tokom obavljanja funkcije predsednika Generalne skupštine tela "konstantno koristio UN kao platformu za širenje srpske nacionalističke agende, organizujući veoma neprikladne i kontroverzne događaje".

"U januaru 2013. Jeremić je organizovao koncert u sedištu UN na kome je srpski hor pevao 'Marš na Drinu', vojnu pesmu iz Prvog svetskog rata, koja je bila korišćena kao motivacija da se sprovode ratni zločini u BiH nad nesrpskim civilima. Srpski zločinci su koristili pesmu tokom rata devedesetih, dok su silovali, pljačkali i ubijali nesrpsko stanovništvo u gradovima i koncentracionim kampovima širom BiH. Čak su vlasti bivše Jugoslavije zabranile pesmu zbog izazivanja etničke mrežnje, a srpski parlament je odbio predlog da ona postane himna", navodi se.

Kako se dodaje, tada je zbog protesta ACBH i drugih organizacija generalni sekretar Ban Ki Mun uputio izvinjenje u kome je naveo da nije bio svestan značenja pesme, kao i da ona nije bila deo planiranog programa.

AHBC u saopštenju navodi da je Jeremić "izazvao kontroverzu" još jednom u aprilu 2013. godine, kada je organizovao "zapaljivu debatu" o Haškom tribunalu, a taj događaj je po njima bio "uvredljiv za nesrpske žrtve genocida i etničkog čišćenja u BiH i Hrvatskoj."

Pomenuta nevladina organizacija navodi i da je Jeremić tokom predsedavanja Generalnoj skupštini "uporedio Albance sa zlim orcima iz Tolkinovog "Hobita" i javno izjavio da će Kosovo ući u UN "preko njega mrtvog".

Savetodavni odbor za Bosnu i Hercegovinu sebe opisuje kao nezavisnu, neprofitnu organizaciju posvećenu unapredjenju interesa bosanskih Amerikanaca, koja radi na poboljšanju odnosa izmedju SAD i BiH i zalaže se za jedinstvenu, demokratsku, multietničku i nepodeljenu BIH, s ciljem ulaska u EU i NATO.

Saopštenje ove organizacija objavljeno je nakon što su britanski "Telegraf" i američki "Vol strit džornal" pohvalno pisali o Jeremićevoj kandidaturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: