Bivši komandant NATO danima raspiruje strah od Rusije

Moskva može rasporediti svoje snage na teritoriji NATO-a za samo 48 sati, izjavio je za "Tajms“ bivši šef britanskog generalštaba Ričard Barons.

Izvor: B92, Sputnjik

Utorak, 20.09.2016.

15:54

Bivši komandant NATO danima raspiruje strah od Rusije
Foto: Gettyimages

Nekadašnji komandant NATO snaga danima svetskim medijima daje izjave u kojima upozorava da je Rusija spremna da u kratkom roku napadne teritorije drugih zemalja.

Po mišljenju britanskog generala, ako Rusija munjevito rasporedi svoju vojsku na teritoriji NATO-a, Alijansa će izgubiti deo teritorije i kontrolu nad vazdušnim prostorom i teritorijalnim vodama pre nego što se njenih 28 članica dogovore šta da rade.

Savet Alijanse bi mogao dozvoliti glavnom komandantu Oružanih snaga NATO-a u Evropi da napravi plan i pripremi se za napad, navodi Barons. Ipak, ovakva planiranja su bila prekinuta nakon završetka Hladnog rata i nestanka pretnje SSSR-a. Pritom, prema rečima bivšeg komandanta združenih snaga Velike Britanije, Alijansa nema želju da reorganizuje ove planove čak ni nakon događaja u Ukrajini i dokaza da Moskva ulaže sredstva u novu tehniku koja treba da prevaziđe NATO-ovu. Osim toga, Francuska, Grčka, Italija, Mađarska i u manjoj meri Nemačka ne žele da srde Rusiju - imaju dovoljno problema sa imigracijom i, vezano s tim, terorističkim pretnjama i nemaju vremena da misle o „ruskoj pretnji“, piše „Tajms“.

Barons je naglasio da dodatni kontingent koji treba da bude raspoređen u Poljskoj i Pribaltiku neće biti dovoljan. Štaviše, ove snage čak nemaju ni stalna pravila vođenja borbi u slučaju „upada Rusije“.

„Po meni, to je pokazatelj da su u ovom periodu istorije mnogi zaboravili kakva treba da bude efikasna armija i šta se od nje traži. Oni smatraju da će male skice ili raspoređivanje lake pešadije biti dovoljno, ali nije”, zaključio je Ričard Barons.

On je juče za "Independent" izjavio da bi Rusija u slučaju izbijanja sukoba ratne avione, brodove i kopnene jedinice mogla za 48 sati da upotrebi na evropskom tlu. On smatra da bi u tom slučaju Severnoatlantskom paktu za efikasan protivudar bili potrebni meseci. Kako je rekao, najveće evropske zemlje poput Nemačke, Italije i Francuske rusku pretnju ne shvataju dovoljno ozbiljno, što bi Evropu moglo koštati gubitaka teritorije.

Ranije je za "Fajnenšel tajms" rekao da oružane snage Velike Britanije ne bi bile u stanju da brane zemlju od ozbiljnog vojnog napada jer su oslabljene smanjenjem vojnih izdataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: