"Izbeglička kriza može da destabilizuje i najstabilnije"

Austrijski kancelar Kristijan Kern kaže da je izbeglička kriza pokazala kako taj fenomen ima potencijal da destabilizuje jedan od najstabilnijih regiona sveta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.09.2016.

00:47

Foto: Thinkstock

Osim toga, rekao je da treba zatvoriti ilegalne rute, ali istovremeno otvoriti legalne puteve za spašavanje ljudskih života.

U govoru u UN u Njujorku, Kern je ukazao da je Austrija 24.septembra domaćin regionalnog samita, koji ima za cilj tešnju saradnju i koordinaciju zemalja duž balkanske rute.

On je istakao da je Austrija poslednjih godina suočena sa temom migracije, i da je većina izbeglica došla iz kriznih regiona, od kojih mnogi koriste ilegalne rute.

"Videli smo kako se jedan od najbogatijih regiona sveta, EU, bori s tim fenomenom, i videli smo i da taj fenomen ima potencijala da politički destabilizuje jedan od najstabilnih regiona svega", podvukao je Kern.

Dok migracija ukupno treba da bude od prednosti za obe strane spoznali smo da ilegalna migracija prouzrokuje kompleksne izazove u zemljama destinacije, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ilegalna migracija skriva ogromne rizike i za same migrante, te podsetio da je mnogo migranata izgubilo živote na svom opasnom putu ka Evropi, a da krijumčari koriste patnju ljudi.

"Zbog toga moramo zaustaviti ilegalnu migraciju u interesu migranata i zemalja destinacije. Dok se ilegalne rute moraju zatvoriti neophodno je istovremeno otvoriti legalne puteve za spašavanje ljudskih života. Tako programi novog naseljavanja, kao što je sprovodiio UNHCR, pruža takve rute i trebalo bi preduzeti zajedničke napre da ih efektivnije koristimo", poručio je Kern.

On je naglasio da nijedna zemlja ne može sama rešiti taj problem, te dodao da je neophodno da svako pruži svoj fer udeo u rešavanju.

Istovremeno smatra da se dugoročno gledano problem može trajno rešiti jedno na "izvoru", a to je u pogođenom regionu.

"To znači da moramo da se borimo sa uzrocima migracije, konfliktima, klimatskim promenama i nedostatku šansi, izazvani ekonomskom divergencijom između i unutar nacija. To je izazov na koji moramo da reagujemo", kazao je Kern.

Kancelar je naglasio da je neophodno povećati napore u savladavanju kriza, jer je to preduslov za daljih razvoj, a u tome ključnu ulogu imaju UN.

Takođe je neophodno da se preduzmu napori i u suzbijanju klimatskih promena, što znači da treba slediti dogovoreno iz Pariskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: