"Da se prijavi i imovina roditelja i dece funkcionera"

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić predstavila je u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu izveštaj o radu u 2015.

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2016.

12:52

Babićeva je rekla da je za efikasniji rad te agencije neophodno donošenje novog zakona i uvođenje obaveze prijavljivanja imovine roditelja i dece funkcionera.

Ona je rekla da je na osnovu provere 277 izveštaja o imovini i prihodima funkcionera podneto 15 krivičnih prijava zbog postojanja osnova sumnje da nisu prijavili imovinu, ili su dali lažne podatke u nameri da je prikriju.

Kada je reč o sukobu interesa, uočeno je da se broj prijava protiv funkcionera povećava iz godine u godinu, dodala je Babićeva.

Babićeva je precizirala da je u odnosu na 2014. broj prijava povećan za 17, 4 odsto. što, smatra ona, znači da poverenje građana u rad Agencije raste, ali da s druge strane znači i da jedan broj funkcionera još nije spreman da postupa u skladu s obavezama propisanim zakonom.

"Sada se o korupciji mnogo više javno govori, što može da bude jedan od razloga ovakvog trenda u broju prijava koje dobijamo", rekla je Babićeva.

Babićeva ističe da ohrabruje činjenica da većina funkcionera poštuje konačne odluke agencije, navodeći da je prošle godine 83 odsto funkcionera postupilo u skladu sa konačnom odlukom agencije.

Agencija beleži rast broja funkcionera koji podnose izveštaje o imovini i prihodima, što ohrabruje, jer ovu obavezu oni ne bi trebalo da doživljavaju kao teret već kao sredstvo koje štiti njihov integritet.

Prema njenim rečima, agencija je prošle godine kontrolisala finansijske izveštaje više od 90 političkih subjekata.

"Među onima koji ne ispunjavaju redovno svoje obaveze u vezi sa podnošenjem godišnjih finansijskih izveštaja i taj prekršaj ponavljaju iz godine u godinu prednjače grupe građana i stranke koje nisu parlamentarne i čiji prihodi iz budžeta su mali ili ih nema", precizirala je Babićeva.

Agencija je u 2015. podnela 217 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv političkih subjekata zbog različitih povreda zakona o finansiranju poltičkih aktivnosti, dodala je.

Naglasila je da je na osnovu pravosnažnih presuda agencija donela 27 rešenja kojima su politički subjekti izgubili pravo za dobijanje sredstava iz javnih izvora namenjenih za finansiranje redovnog rada u 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: