Komesar UN: Svet je izneverio izbeglice

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozdravio je politički konsenzus postignut usvajanjem Njujorške deklaracije o migrantima i izbeglicama.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 19.09.2016.

18:17

Komesar UN: Svet je izneverio izbeglice
Foto: Gettyimages

Međutim, on je upozorio da ne treba biti zadovoljan učinjenim, niti sebi čestitati.

"Gorka istina je da je ovaj samit sazvan jer smo mi u velikoj meri izneverili. Izneverili smo napaćeni narod Sirije time što nismo prekinuli taj rat na početku. Izneverili druge u sada hroničnim zonama konflikta iz istog razloga. Izneverili milione migranata koji zaslužuju mnogo više od života obeleženih očajem i manjkom dostojanstva od rođenja do smrti", poručio je visoki komesar UN svetskim liderima okupljenim na skupu na visokom nivou posvećenom ovoj temi u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Svetski lideri i ministri spoljnih poslova 193 zemlje članice UN danas su usvojili Njujoršku deklaraciju o migrantima i izbeglicama, dokument od 22 strane, čiji je cilj da se obezbedi usklađeniji i humaniji odgovor na izbegličku krizu koja je iscrpla resurse i podstakla podele u zemljama od Afrike do Evrope.

Njujorška deklaracija ne sadrži konkretne obaveze i nije pravno obavezujuća već poziva zemlje da štite ljudska prava izbeglica, podstaknu humanitarnu pomoć i povećaju prijem izbeglica. Cilj deklaracije je da se standardizuju odgovori na izbegličku situaciju i obezbedi bolje obrazovanje i poslovi za izbeglice. Ona takođe podstiče nalaženje smeštaja za izbeglice i uključuje planove za kampanju za borbu protiv ksenofobije.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun otvorio je današnji jednodnevni skup pozivajući svetske vođe da "podrže prava i dostojanstvo svih koji su primorani da beže iz svojih domova u potrazi za boljim životom".

Međutim, predstavnici agencija za odbranu ljudskih prava kritikovali su deklaraciju zato što u njoj nema konkretnih preuzetih obaveza.

"Umesto da dele odgovornost, svetski lideri su je izbegli. Samit UN su sabotirale države delujući u sopstvenom interesu i ostavljajući milione izbeglica širom sveta u teškoj situaciji na ivici ponora", rekao je generalni sekretar Amnesti internešenela Salil Šeti u saopštenju.

Šeti je rekao da ova deklaracija samo pomera odgovornost pozivajući na odvojene globalne dogovore o izbeglicama i migrantima koje treba usvojiti u roku od dve godine.

U UN će sutra biti drugi samit posvećen izbeglicama čiji domaćin je predsednik SAD Barak Obama. Na njemu će se tražiti od zemalja da preuzmu konkretne obaveze za doprinos troškovima za pomoć i smeštaj 65,3 miliona migranata i izbeglica na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: