"Zbog nacionalne iverice u oku ne vide evropsku šumu"

Slovački premijer Robert Fico je poručio premijerima Italije i Mađarske Mateu Renciju i Viktoru Orbanu da zbog "nacionalne iverice u oku ne vide evropsku šumu".

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

09:02

Getty Images

On je kazao da je u potpunosti ispunjen cilj neformalnog samita u Bratislavi da EU pokaže da je svih 27 članica na istom brodu i plove dalje zajedno.

"Šta uopšte hoće Renci? Svi hoćemo da potpišemo sporazume o zadržavanju imigranata i sa afričkim zemljama kao što je EU potpisala sporazum sa Turskom. Očigledna je bila u Bratislavi promena u migracijskoj politici. Kvote nisu bile tema jer smo govorili o onom što nas spaja a ne deli, a to je zaštita spoljašnjih granica, kontrola migracije i koncept da svaka zemlja odluči sama kako će doprineti", kazao je Fico u debati češke televizije ČT.

U toj debati slovački premijer i njegov češki kolega Bohuslav Sobotka složno su zaključili da je samit u Bratislavi pokazao da su kvote za preraspodelu izbeglica politički mrtve, te da je zato ljutnja mađarskog premijera Viktora Orbana zbog navodno nepromenjenog stava EU oko izbegličke politike namenjena domaćoj mađarskoj javnosti i neosnovana.

"Ja kažem neće biti nikakvih kvota. Moramo da se dogovorimo spremni smo da za evropsku graničnu stražu damo novac, ljude, tehniku. Mi u Višegradskoj grupi smo pragmatičniji. Danas se obistinjuju naše reči da treba da branimo granice. Šamarali su nas zbog toga a danas je to zvanična linija. Ako neko neće zbog iverice u oku da vidi šumu za to ja ne odgovaram", kazao je Fico o premijerima nezadovoljnim samitom.

Slovački premijer naglasio je da je ta promena pristupa migracijskoj politici EU bila vidljiva već u istupanju šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera prošle sedmice u Evropskom parlamentu.

"Junkerov govor je bio sa racionalnim pristupom, drugačijim nego u ranije. Šef EK će poštovati jasnu poruku iz Bratislave da se posvetimo temama koje spajaju", kazao je Fico i podsetio da je 27 zemalja članica u Bratislavi pokazalo i simbolično ručkom na lađi na Dunavu, reci koja spaja Evropu, da su sve na istom brodu i ploviće dalje zajedno.

Bohuslav Sobotka rekao je da se "Evropljani plaše da će budućnost biti gora nego današnjica", sa terorističkim napadima, nekontrolisanom migracijom i posledicama globalizacije, i da EU mora da se iskorist kao praktični instrument da se kontrolišu te pojave.

"Ubeđen sam da su kvote mrtve jer ne smemo da gubimo u EU vreme za rasprave u kojima ne možemo da nađemo konsenzus. Češka vlada nikada neće pristati na obavezujuću preraspodelu izbeglica jer upravo to pothranjuje bojazni Evrpljana kakva će biti njihova budućnost", kazao je češki premijer Sobotka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: