Slovenački premijer poziva migrante da budu stripljivi

Slovenački premijer Miro Cerar pozvao je migrante i izbeglice koji u Sloveniji zahtevaju brže rešavanje svojih molbi za azil da budu strpljivi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.09.2016.

19:38

Slovenački premijer poziva migrante da budu stripljivi
Foto: Tanjug

"Razumem da su oni ponešto uznemireni postupcima dobijanja međunarodne zaštite, ali verujem da se nadležni trude da ih ubrzaju, a i sam ću se za to zauzeti kad proučim situaciju", kazao je Cerar novinarima.

U centru za azil u Ljubljani, gde zbog dugih postupaka i uslova života u tom centru protestuje tridesetak izbeglica i migranata iz Sirije i Avganistana.

Oni su u jutros počeli protest i traže sastanak s ministarkom unutrašnjih poslova i brže rešavanje svojih molbi za azil jer tvrde da su postupci neizvesni i dugotrajni, te da se zbog "neizdrživih" uslova u prihvatnom centru osećaju kao u zatvoru.

Po zvaničnim podacima policije, kroz Sloveniju je od prošlogodišnjeg početka migrantske krize pa do zatvaranja balkanske rute u aprilu ove godine, prošlo pola miliona migranata, najviše iz Sirije, Iraka i Avganistana, a među njima 52 posto žena i dece.

Za status koji im garantuje međunarodnu zaštitu molbe je u tom razdoblju podnelo 952 migranata, od čega 267 Avganistanaca i 225 Sirijaca.

U Sloveniji se nalazi 297 podnosilaca zahteva za azil, a pozitivno ili negativno rešeno je 614 molbi. Status izbeglice do sada je dobilo 27 migranata i izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: