"Za budućnost EU ne treba brinuti"

Za budućnost EU ne treba brinuti i Zapadni Balkan zaslužuje da dobije mesto u njoj, zaključili su učesnici skupa "Izazovi pristupanja Srbije EU" u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

12:17

Foto: Thinkstock

Austrijski ambasador u Beogradu Johanes Eigner rekao je da njegova zemlja ima jasan stav da do proširenja treba da dođe i da između Grčke i Hrvatske ne sme da postoji "crna rupa".

"Stav Austrije je da projekat ujedinjene Evrope nije završen sve dok sve zemlje Zapadnog Balkan ne budu punopravni članovi", kazao je Eigner.

Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt ocenio je da ne treba strahovati za budućnost EU, već da treba zajedno raditi za boljitak građana.

"Srbija je puno toga uradila u protekle dve-tri godine", kazao je Benedikt i poručio da će EU nastaviti da podržava Srbiju i finansijski, kao i prenošenjem svojih iskustava i prakse.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da Srbija ne gleda EU kao "bezgrešno i savršeno božanstvo", već kao zajednicu čijim standardima teži, kako bi građani Srbije živeli bolje.

"Mi smo okrenuti ka EU, ali smo okrenuti i ka sebi", kazao je Vulin i dodao da ne treba licitirti datumom prijema Srbije u Evropsku uniju.

Ministar je naveo da Srbija ne može da utiče na to kakvo će biti političko rspoloženje u EU po pitanju proširenja, ali da može da utiče na to da bude poželjan partner i saveznik.

Skup u Beogradu održan je pod pokroviteljsvom Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Vlade Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: