Vulin: Evropska unija za nas nije cilj, već...

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je da Vlada Srbije sprovodi politiku evropskih integracija, ali u skladu sa onim što je dobro za građane Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

10:32

Vulin: Evropska unija za nas nije cilj, već...
Tanjug

"Mi jesmo okrenuti ka Evropskoj uniji, ali smo okrenuti i sebi. Evropska unija za nas nije cilj, nego put ka društvu kakvo želimo da bude", rekao je Vulin na otvaranju konferencije "Izazovi pristupanja Srbije Evropskoj uniji" koju su organizovali ambasada Austrije i Zavod za socijalno osiguranje Srbije.

Vulin je rekao da Srbija EU ne doživljava kao "bezgrešnu", niti kao "Boga na zemlji" koji je savršen, nego teži ka Evropskoj uniji vodeći računa da su njeni građani na prvom mestu.

To je, naveo je, odnos poštovanja i realnih interesa.

Govoreći o stvarima na koje Srbija ne može da utiče, kao što je pitanje da li je EU umorna od proširenja, Vulin kaže da možemo da utičemo na to da Srbija bude za ugled i zemlja koju žele u EU kao partnera i u kojoj građani dobro žive.

"Ne znam kakva će biti politička klima u EU, ali znam da ćemo učiniti sve da Srbija bude bolje mesto za život", rekao je Vulin.

On je rekao da je na nama da menjamo Srbiju nabolje, ali ne zato što to drugi žele, nego zato što su to dobre stvari za život.

Vulin je rekao da poglavlje 2 u pristupnim pregovorima sa EU, koje se odnosi na slobodno kretanje radne snage, može da bude otvoreno i da se pred Vladu izađe sa pregovaračkom pozicijom, ali da za poglavlje 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje, treba još preći značajan put.

On je objasnio da se od Srbije traži da pojača socijalni dijalog, što je dobro da se uradi, te da se bori protiv siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: