"Sankcije Rusiji su besmislene, zahtevaću raspravu u EU"

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u Bratislavi da će zahtevati da Evropska unija ponovo raspravlja o opravdanosti sankcija Rusiji zbog aneksije Krima.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.09.2016.

15:33

Getty Images

On je istakao da Slovačka veruje da su sankcije besmislene i samo nanose štetu Evropi.

"Iznenađen sam da nismo u stanju da odbacimo te sankcije. One nanose samo štetu nama, nikome drugom. Na evrposkom nivou kategorično ću zahtevati da se o sankcijama raspravlja i da se eventualno revidiraju", rekao je danas Fico slovačkoj informativnoj televiziji TA3.

Premijer je upozorio da su upravo sankcije Rusiji jedna od spoljno-političkih tema koje izazivaju u EU razdor ali da Slovačka iako traži da se sankcije ukinu neće biti ta koja razara evropsko jedinstvo.

Robert Fico podržao je ideju s kojom su na neformalni samit u petak u Bratislavu došli premijer Češke Bohuslav Sobotka i Mađarske Viktor Orban da EU stvori svoju armiju koja bi mogla felksibilnije i brže nego NATO da reaguje i zaštiti granice EU pred pretnjama kakva je nekontrolisana migracija.

"Ne odbijam to da se formiraju neke zajedničke oružane snage iako sam prema nekim stvarima rezervisan. Ali istovremeno dodajem da iz principa odbijam da to bude neko novo zveckanje oružjem", rekao je Fico.

Slovački premijer u petak je u intervjuu slovačkom listu Pravda naglasio da bi bio protiv zajedničke evropske vojske ako bi ona trebalo da posluži za to da plaši Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: