Šta strani mediji pišu o Paradi ponosa u Beogradu

Strani mediji su izveštavajući o današnjoj Paradi ponosa u Beogradu preneli da je ona protekla bez bez tenzija i incidenata, uz velike mere bezbednosti.

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2016.

16:55

Šta strani mediji pišu o Paradi ponosa u Beogradu
Foto: Tanjug

Uz transparente i zastave nekoliko stotina ljudi prošetalo je centrom Beograda koji su nadletali helikopteri, a policija je sa psima obezbeđivala zonu koja je bila zatvorena satima za saobraćaj, izvestio je AP.

"Skup bi trebalo da bude veći", rekao je gej aktivista Boban Stojanović. "Beograd je i naš grad", dodao je on.

Ta agencija navodi da je više hiljada pripadnika specijalne policije napravilo kordon oko centralnih gradskih ulica tokom prajda kako bi se predupredili eventualni napadi ekstremista, u, kako ocenjuju, pretežno konzervativnoj balkanskoj zemlji.

Incidenata nije bilo, ističe AP i podseća da je nekoliko prethodnih parada bilo otkazano nakon sukoba gej aktivista sa desničarima i fudbalskim navijačima 2010. godine kada je povređeno više od sto policajaca i ekstremista, a centar grada demoliran.

Srbija je od tada nastojala da poboljša prava gej osoba u okviru svojih nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji, a prvi put je u srpskoj vladi i gej ministarka, primećuje AP.

Ministarka za javnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić prisustvovala je današnjem Prajdu i poručila da vlada želi da poboljša poziciju gej zajednice u Srbiji kao i drugih manjinskih grupa koje se još uvek često susreću sa uznemiravanjem i diskriminacijom.

Radio Slobodna Evropa takođe prenosi da je u Beogradu bez tenzija održana Parada ponosa LGBT osoba.

Povorka u kojoj su, osim aktivista i građana, učestvovali predstavnici Beograda i Vlade Srbije, te međunarodnih delegacija, prošetala centralnim ulicama od Trga Slavija do Trga republike, nakon čega je u centru grada organizovan muzički program.

Na beogradskim ulicama je bilo mirno, centralne ulice su uoči Parade ponosa bile zatvorene za saobraćaj vozila, a u tom delu grada su bile raspoređene jake policijske snage.

Male grupe vernika i protivnika parade okupile su se u širem centru grada, ali incidenata nije bilo, navodi RSE.

Agencija Hina ističe da je prvi put Prajd održan bez velikih napetosti koje su pratile prethodne šetnje pripadnika LGBT populacije u Beogradu

uz podsećanje da su neke od prethodnih skupova bili odlagani ili su završavali velikim neredima i krvavim obračunima protivnika Parade i policije.

Ovogodišnji Prajd okupio je i mnogo više zvaničnika i radnika političkog i javnog života nego prethodnih godina, primećuje Hina citirajući izjavu šefa Delegacije EU u Beogradu Majkla Devenporta koji je održavanje parade ocenio kao "pozitivnu poruku koja se šalje iz Srbije o poštovanju ljudskih prava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: