Maratonska suđenja političarima - svi čekaju zastarevanje

Pred sudom u Strazburu nalazi se više od deset hiljada žalbi građana Srbije, koji su se na kraju obratili ovom sudu zbog maratonskih suđenja u našoj zemlji.

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2016.

19:04

Maratonska suđenja političarima - svi čekaju zastarevanje

Ipak, ima i onih kojima odgovara kad predmeti dugo traju ili zastarevaju - to su srpski političari kad završe na sudu.

Optuženi nije primio poziv, poštar ga nije našao na adresi, branilac je bolestan ili se nebrojeno puta traži izuzeće svih, sudije, tužioca, predsednika suda ili izmeštanje suđenja.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati srpski političari koji su u poslednjih 15 godina završili u zatvoru. Iako se terete za saradnju sa narko klanovima, malverzacije sa kreditima ili zloupotrebu službenog položaja, kako dani prolaze sve su bliži zastarevanju procesa.

Procesi koji traju godinama

1. Goran Perčević – Ni 660 dana od hapšenja optužnica nije podignuta
2. Branko Lazarević – Suđenje počelo pre dve godine, odlagano sedam puta do sada, nije odmaklo od početka
3. Oliver Dulić – Istraga otvorena 2012. godine, da bi suđenje počelo tek tri godine kasnije

Advokat Božo Prelević koji je svoju sudijsku neposlušnost za vreme Milosevićevog režima platio izbacivanjem iz pravosuđa, kaže da je danas glavni problem pretkrivični postupak i kvalitet dokaza koje prikupi policija.

"Tamo gde je kvalitet dokaza toliko dobro i kvalitetno skupljen i u zakonitom postupku skupljen, odbrana može da razgovara o visini kazne. A tamo gde to sve liči a nije, gde je to na sumnjivim osnovama onda vi tu imate katastrofalan problem", naveo je Prelević.

Na pitanje sta se dešava sa predmetom Gorana Perčevića i kako to da ni posle skoro dve godine nema optužnice - samo kratak odgovor portparolke Višeg suda Tanje Koljensić - predmet ja na dopuni istrage. Advokat Miloš Stojković kaže da su sudovi prenatrpani, ali ni tužilaštva nemaju dovoljno kapaciteta.

"Treba insistirati stalno na toj procesnoj disciplini, svih aktera, ne samo branioca. Kad je u pitanju odugovlačenje, taj rezultat koji bi mogao branilac da ishoduje jeste zastarelost za vođenje postupka i po tom osnovu oslobađanje", objašnjava Stojković.

Božo Prelević kaže da svaka vlast kad se ustoliči kritikuje rad suda ako nisu donete osuđujuće presude. A onda se vlast promeni i ti odu u opoziciju.

"Kada se nađu među okrivljenima onda pitaju pa čekaj, pa kako je ovo moguće - pa eto tako, vi ste napravili ovakvo pravosuđe", kaže Prelević.

Sagovornici B92 kažu da je veliki problem nedostatak prave nezavisne uloge tužioca, pošto ih i dalje na funkciju biraju poslanici Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: