Britanski general: Ne bismo mogli da se odbranimo od Rusa

Oružane snage Velike Britanije ne bi bile u stanju da brane zemlju od ozbiljnog vojnog napada jer su oslabljene smanjenjem vojnih izdataka.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.09.2016.

11:35

Britanski general: Ne bismo mogli da se odbranimo od Rusa
Foto: GettyImages

To je izjavio bivši šef britanskog generalštaba, piše "Fajnenšel tajms".

General Ričard Barons je u memorandumu na 10 stranica koji je u aprilu, pre nego što će biti penzionisan, uputio ministru odbrane Majklu Felonu istakao da ne postoji plan odbrane od konvencionalnog napada, koja bi bila pobeđena u slučaju koncentrisane ruske vazdušne kampanje.

"Sposobnost koja je u temelju svih velikih oružanih snaga, oslabljena je samim procesom planiranja", naveo je Barons u privatnom memorandumu u koji je "Fajnenšel tajms"imao uvid.

Rojters podseća da se britanska vlada prošle godine obavezala da će ispuniti obaveze preuzete u NATO-u i do kraja decenije trošiti dva procenta bruto domaćeg proizvoda na odbranu, i obećanje da će povećati vojne troškove za 12 milijardi funti, na 178 milijardi u narednoj deceniji.

Kresanje vojnih troškova od 2010. godine, radi smanjenja rekordnog budžetskog deficita, dovelo je, međutim, do smanjenja boja pripadnika britanskih vojnih snaga za šestinu, a građanskih lica na službi u oružanim snagama za 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: