Davenport: Veteran sam Prajda u Srbiji, nema više tenzija

Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da je Srbija više nego ikada posvećena sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23.

Izvor: Beta

Subota, 17.09.2016.

12:17

Davenport: Veteran sam Prajda u Srbiji, nema više tenzija
Foto: Tanjug

Na panelu u okviru Nedelje ponosa, Davenport je rekao da se nada da će Parada ponosa u nedelju biti održana kako je planirano i bez problema i dodao da pitanje prava LGBT osoba nije stvar nekih posebnih, već osnovnih ljudskih prava.

Daveport je rekao da je on "veteran" kada je reč o Paradi ponosa u Srbiji i podsetio da je tenzija tim povodom 2010. godine bila tako snažna da se mogla osetiti svuda u društvu.

"Zapanjujuć je kontrast između tenzija iz 2010. godine, koje su bile tako snažne da su mogle da se opipaju, i sadašnje situacije", rekao je Davenport i najavio da će učestvovati na Paradi ponosa.

Šef Kancelarije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Timoti Kartrajt izjavio je da je pitanje poštovanja LGBT prava nešto što Savet Evrope shvata vrlo ozbiljno i da nikakve predrasude prema toj populaciji ili pozivanje na tradiciju i dominatan stav u društvu ne mogu da budu izgovor za uskraćivanje prava tom delu stanovništva.

Kartajt je dodao da nigde u svetu stanje nije takvo po pitanju poštovanja prava LGBT osoba da bi moglo da se kaže da je posao obavljen, i da to ne bi bilo fer tražiti od Srbije, ali da izgradnja inkluzivnog društva nije posao samo države već i ostalih segmenata društva.

Savetnik za pitanje ljudskih prava u UN Klod Kan ocenio je da mnogi pripadnici LGBT zajednice još strahuju kada idu ulicom i žale se na diskriminaciju prilikom zapošljavanja, lečenja ili školovanja.

"Internet je, nažalost, i dalje pun grupa koje zagovaraju nasilje", rekao je Kan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: