Između Sirije i Jordana zarobljeno 75.000 ljudi

Zbog ograničenja ulaska izbeglica u Jordan, na ničijoj zemlji između te države i Sirije, trenutno je blokirano 75.000 ljudi, saopštio je Amnesti internešenel.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.09.2016.

23:40

Default images

Objavljeni su satelitski snimci koji pokazuju veličinu improvizovanog izbeglickog naselja u pustinji uz severoistočnu granicu Jordana i uz granicu između Jordana i Iraka.

Objavljeni su i snimci grobova ljuda koji su preminuli čekajuci da se njihova situacija reši. Video su snimili aktivisti Plemenskog veća Palmire i Badije, koji imaju pristup izbeglickom naselju.

Jordan odbija da primiti izbeglice, tvrdeći da se u zemlji već nalazi više od milion Sirijaca, od čega su njih samo 650.000 registrovani kao izbeglice pri UN.

Jordan je tokom prošle godine ograničio mogućnost ulaska iz Sirije zbog bezbednosnih razloga.

Humanitarna pomoć, koje nikada nije bilo dovoljno, gotovo je potpuno prestala da pristiže do ljudi zarobljenih na ničijoj zemlji kada je u junu šest jordanskih vojnika stradalo u napadu auto-bombom. Jordan je posle tog incidenta zatvorio granicu sa Sirijom, što nije spečilo dolazak izbeglica iz te ratom poharane države.

Amnesti uslove u naselju opisuje kao vrlo teške.

Tokom avgusta je do izbeglica stigla samo jedna pošiljka hrane.

Nemogućnosti održavanja higijene i ograničene količine čiste vode doveli su do pojave hepatitisa, preneo je index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: