Američko "njet" Rusiji zbog Asada

SAD neće vojno sarađivati s Rusijom u Siriji dok režim Bašara el Asada ne dozvoli opkoljenim gradovima dostavu humanitarne pomoći, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

19:46

Američko
Foto: Gettyimages

Američki državni sekretar Džon Keri osudio je u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom "neprihvatljivo kašnjenje" dostave humanitarne pomoći namenjene stanovništvu ugroženom ratom, izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Ruska vojska saopštila je ranije danas da samo "jedna zaraćena strana" poštuje prekid vatre koji je na snazi četiri dana u Siriji i da su to sirijske snage, dok ga ne poštuje opozicija koju podržavaju SAD.

Sporazum o prekidu vatre koji je u ponedeljak stupio na snagu predviđa povlačenje zaraćenih strana s glavnih puteva do Alepa da bi mogla da prođe humanitarna pomoć UN.

Ukoliko prekid neprijateljstava potraje nedelju dana, Moskva i Vašington će nakon isteka tog perioda otpočeti zajedničke operacije protiv džihadista Islamske države i Fronta Fateh al-Šam, bivšeg Fronta Al Nusra.

Sporazumom je, pored prekida vatre i isporuke humanitarne pomoći, predviđeno da SAD od dela pobunjenika koji sarađuju sa džihadistima zatraže da od te saradnje odustanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: