Mond: Gutereš dobar kandidat za UN, ali ima dva hendikepa

Francuski Mond u tekstu o izborima za generalnog sekretara UN piše da se kao kandidat za funkciju jasno izdvaja bivši portugalski premijer Antonio Gutereš (67).

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

19:24

Mond: Gutereš dobar kandidat za UN, ali ima dva hendikepa
Foto: GettyImages

Gutereš je dobar kandidat i u prednosti je zato što pripada krugu svetskih lidera, izuzetno dobro poznaje mašineriju UN, pošto je bio visoki komesar za izbeglice do 2015. godine, a u prošlom krugu glasanja imao je 12 pozitivnih, jedan neutralan i dva negativna glasa, navodi list.

Gutereš, međutim, navodi "Mond", ima dva hendikepa - nije žena i nije iz Istočne Evrope.

Otvorena je tajna da je on žrtva novog hladnog rata Zapadnjaka i Rusa, navodi "Mond" i dodaje da nepisano pravilo kaže da mora postojati geografska rotacija generalnih sekretara UN.

Nakon sekretara iz Afrike - Kofija Anana, Ban Ki Muna iz Azije, red je na prostor bivšeg sovjetskog bloka, koji obuhvata veliku oblast od Slovenije do centralne Azije, piše francuski list.

Mnogi kandidati iz te oblasti uživaju podršku Moskve ili zemalja EU i NATO, navodi "Mond", podsećajući da su odmah iza iza Gutereša kandidati Miroslav Lajčak iz Slovačke i Vuk Jeremić iz Srbije.

Presudno će biti glasanje početkom oktobra, navodi "Mond" i dodaje da će se tada videti ko će uložiti veto na nekog kandidata od pet stalnih članica Saveta bezbednosti.

List navodi da Gutereš ima na raspolaganju samo tri sedmice da uveri Ruse da UN zaslužuju nešto bolje nego što su pogodbe i aranžmani između starih protivnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: