Izbori za rusku Dumu: Neprikosnovena Putinova partija

Na izborima za 450 poslanika donjeg doma ruskog parlamenta, Državne Dume, u nedelju učestvovaće 14 partija.

Izvor: Beta

Petak, 16.09.2016.

10:02

Izbori za rusku Dumu: Neprikosnovena Putinova partija
Getty Images

Analitičari ocenjuju da se njen sastav neće bitno promeniti i da će i dalje najjača biti Jedinstvena Rusija (JR).

Prema istraživanjima javnog mnjenja, u Dumu pored JR ulaze Komunistička partija Genadija Zjuganova, Liberalno demokratska partija Vladimira Žirinovskog i Pravična Rusija Sergeja Mironova, koje su podržale aneksiju Krima.

U izbornoj trci učestvovaće i Rodina (Domovina), Komunisti Rusije, Ruska partija penzionera za pravednost, Zeleni, Građanska platforma, Partija narodne slobode (Parnas), Partija rasta, Građanska snaga, Jabloko (Jabuka), Patriote Rusije.

Anketa koju je nedavno sproveo Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM) ukazuje da one neće preći troprocentnu barijeru.

Prema VCIOM-u, JR bi mogla dobiti oko 41 odsto glasova, ali nezavisni Levada centar, koji je odlukom Ministarstva pravde Rusije dobio status "stranog agenta" i preti mu gašenje, nedavno je saopštio da JR pada popularnost, i da ima tek oko 31 odsto podrške birača.

Direktor Levada centra Lev Gudkov naveo je da je 51 odsto anketiranih uvereno da će na izborima biti korišćene različite manipulacije i da bi svaki četvrti glasač bio spreman da proda svoj glas.

Prema njegovoj oceni, opozicija nema šanse da na ovim izborima prođe u Dumu. Ona nema dovoljno sredstava, loše je organizovana, njene lidere goni vlast, ili ih diskredituje, skoro svi mediji su pod kontrolom Kremlja, navodi Gudkov.

On smatra da će na izbore izaći tek 40 do 44 odsto birača i da deo njih, od gotovo 110 miliona, nije zadovoljan sadašnjom situacijom u državi i neće poći na izbore.

"Postoji osećaj da se ništa ne može promeniti i da je politika prljava stvar", navodi Gudkov.

Iako je pristup posmatrača na izborima ograničen, jer po novim pravilima moraju ranije da se registruju, većeg kršenja izbornih pravila neće biti jer se Kremlj dobro pripremio.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, neformalni lider JR, uoči izborne tišine pozvao je građane da u nedelju izađu na glasanje.

"Pozivam vas da izađete na birališta, da glasate, da izrazite svoj stav", rekao je 63-ogodišnji predsednik u prethodno nenajavljenoj poruci emitovanoj na televiziji.

On je rekao da je uveren da je, bez obzira na političke stavove, glasanje građanska dužnost, "način pokazivanja osećanja prema svojoj zemlji" i "pažnje prema sopstvenoj budućnosti".

On je dodao da "su svi kandidati imali prava na poštene i otvorene uslove nadmetanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: