"Neustavnost Dana RS bi samo dolila ulje na vatru"

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da bi potvrđivanje odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS bilo dolivanje ulja na vatru.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

16:33

Default images

Kako kaže, u takvoj situaciji u BiH bi "moglo biti svega".

"Gotovo je nemoguće sada odustati od referenduma, a do sada to niko nije ni predložio. I dalje je na snazi skupštinska odluka", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci posle sastanka s Draganom Čavićem, predsednikom skupštinskog Odbora za politiku, pravosuđe i upravu.

On je kazao da to što će Ustavni sud sutra razmatrati zahtev Narodne skupštine RS da preispita svoju odluku iz novembra prošle godine, kada je proslavu Dana RS 9. januara proglasio neustavnom i diskriminatorskom, ne znači da je Ustavni sud promenio svoj stav, jer bi kasnije mogao ponovo doneti isti odluku o neustavnosti Zakona o praznicima RS. Ivanić je rekao da se s velikom pažnjom čeka sutrašnja sednica Ustavnog suda BiH, dodavši da su moguća dva rešenja u vezi s najavljenim referendumom o Danu RS.

Prvo je da Ustavni sud BiH prihvati razmatranje zahteva Narodne skupštine RS za preispitivanje svoje odluke o neustavnosti Zakona o praznicima u ovom bosanskom entitetu, što bi doprinelo smirivanju prilika, kazao je Ivanić.

Prema njegovim rečima, druga opcija je da se dobije zahtev parlamenta RS i da Ustavni sud donese privremenu meru zabrane održavanja referenduma, što bi dodatno zaoštrilo situaciju u BiH.

"Drugi scenario bi bio izrazito rizičan i išao bi na neviđeno pogoršavanje prilika. Nadam se da će Ustavni sud BiH imati razuma i doneti razumnu odluku", istakao je Ivanić.

Srpski član Predsedništva BiH je izrazio nadu da će se pronaći rešenje koje će omogućiti da 9. januar ostane praznik RS, koji će slaviti Srbi i ostali građani ovog bosanskog entiteta, dodavši da je pitanje Dana Republike pitanje elementarnog nacionalnog dostojanstva i ponosa.

Ivanić je još rekao da u takvoj atmosferi traje i kampanja pred lokalne izbore zakazane za 2. oktobar, navodeći da se među građanima pojavio strah i nesigurnost.

On je istakao da u BiH neće biti rata i da nema razloga za strah, ocenivši da su za stabilnu političku situaciju potrebni odgovorni političari. Ivanić je na kraju rekao da mu je drago da je došlo do smirivanja negativne retorike u Hrvatskoj posle izbora, kazavši da će to doprineti poboljšanju prilika u regionu, što je interes i BiH i RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: