Pretnje novinarima: Plivaćete Dunavom, žive ćemo vas drati

Otvorene pretnje smrću upućene su predsedniku NDNV Nedimu Sejdinoviću i programskom uredniku tog udruženja Dinku Gruhonjiću, ali i njihovim porodicama.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

20:29

Default images
Foto: Thinkstock

Pretnje je između ostalih osudila Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, dok iz MUP-a poručuju da neće dozvoliti da se bilo kome nekažnjeno preti.

“Ti i Dinko Gruhonjić plivaćete Dunavom uskoro. Mi te pratimo u Novom Sadu i okolnim mestima, nećemo tebi i Dinku ovo oprostiti, žive ćemo vas drati”.

Ovo su samo neke od pretnji napisanih u pismu, adresiranom na predsednika NDNV. Novinari u Udruženju tvrde da ih to neće zastrašiti.

“Meni ne pada na pamet da prestanem da se bavim onim čime se bavim. Ono što me u ovom slučaju čini besnim jeste što su pretili našim familijama. Ako neko želi da preti, neka preti meni lično. Ili su u pitanju takve kukavice koje se ne libe da prete maloletnoj deci”, kaže Dinko Gruhonjić, programski urednik NDNV

“Ono što je zabrinjavajuće nije samo ovo pismo, ono je samo jedno u nizu, nego čitav niz pretnji, jedna atmosfera u kojoj je zapravo otvoren lov na one koji drugačije razmišljaju i koji imaju hrabrosti da svoje mišljenje iznesu”, dodaje predsednik NDNV Nedim Sejdinović.

Novinari su pretnje prijavili policiji i tužilaštvu. Od države očekuju brzu reakciju.

“Nadamo se da će neko u ovoj državi shvatiti da takvo ponašanje može imati užasne konsekvence i da se ne sme dozvoliti da pretnje smrću postanu naša svakodnevica”, navodi Sejdinović.

Pretnje novinarima posledica su opšte klime koja je stvorena oko novinara, ali i praksom političara i javnih ličnosti koji novinare dele na strane plaćenike i patriote, kaže predsednik NUNS-a.

On se, kako kaže, plaši da takve pretnje ne prerastu u nešto mnogo ozbiljnije i zato poziva nadležne da brzo reaguju u ovakvim slučajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: