Lideri EU apeluju na jedinstvo, a svako ima svoje ideje

Šefovi država i vlada članica EU istakli su po dolasku u Bratislavski dvorac na neformalni samit bez Velike Britanije da je ključno da pokažu jedinstvo.

Izvor: Beta

Petak, 16.09.2016.

11:25

Lideri EU apeluju na jedinstvo, a svako ima svoje ideje
Thinkstock

Kako je upozorila nemačka kancelarka Angela Merkel, neophodno je i da pokažu Evropljanima da suočeni sa teškim izazovima umeju da se poprave.

"Pred nama su zadaci koji nisu laki. Stvar je u tome da pokažemo da umemo da se popravimo. I to u oblasti unutrašnje i spoljašnje bezbednosti i u otvaranju radnih mesta. Nadam se da će samit pokazati da želimo da sarađujemo i rešavamo probleme koji muče Evropu", kazala je novinarima u Bratislavi Angela Merkel.

Nemačka kancelarka je kao važnu oblast saradnje navela zaštitu spoljašnjih granica suočenih s migracijskim talasom i upozorila da EU mora da pojača bezbednosti svojih građana.

"Lideri 27 zemalja žele da demonstriraju jedinstvo i pokažu da je EU jedinstveni projekt koji želimo da nastavimo. Vodićemo vrlo iskrenu raspravu o stanju EU. Verujem da ćemo pripremiti plan najvažnijih tema koje ćemo razmatrati narednih meseci", kazao je domaćin samita, slovački premijer Robert Fico.

Pred trezvenu i brutalno iskrenu neformalnu debatu na koju je pozvao predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, šefovi država i vlada nastojali su da ublaže neke oštre reči pred samit, kao što je bio poziv šefa diplomatije Luksemburga Žana Aselborna da se Mađarska izbaci iz EU zato što počinje da se ponaša prema izbeglicama kao prema zverima a ne ljudskim bićima.

"To nije stav vlade Luksemburga. Funkcioniše 90 odsto EU i na to ne bi trebalo da zaboravljamo zbog preostalih 10 odsto. Lideri danas moraju da pokažu da umeju da diskutju i rešavaju probleme", kazao je premijer Luksemburga Ksave Betel.

Mađarski premijer Viktor Orban i poljska premijerka Beata Šidlo najavili su za samit usaglašeni stav Višegradske grupe, međutim, češki premijer Bohuslav Sobotka demantovao je da je u njemu i zahtev da se već od Bratislave krene u promenu EU ka labavom savezu nacionalnih država okupljenih samo oko odbrane, zajedničkog tržišta i evropskih dotacija, dok se u drugo, na primer poštovanje evropskih vrednosti kao što je pravna država EU, ne bi članicama mešala.

"U zajedničkoj deklaraciji V4 tražimo jačanje bezbednosti, efikasnu kontrolu granica, politiku kohezije, slobodno tržište. Ne smatram da treba da gubimo vreme u diskusiji o ugovorima i institucijama EU. Moramo da se usredsredimo na praktične stvari koje su važne za građane. Mislim da je među svim liderima prisutna veoma jaka volja da nastavimo evropski projekt. Tih stvari oko kojih možemo da složimo je puno", kazao je Sobotka.

Višegradska četvorka na samit je došla s predlogom da se napravi dalji korak ka formiranju zajedničke vojske EU, međutim, predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite naglasila je da ne može biti reči o pravoj vojsci EU, jer su sve zemlje ionako u NATO.

"Nisam čula da neko pravi evropsku vojsku. Govorimo o boljoj saradnji u odbrani, o boljem korišcenju postojećih evropskih vojnih kapaciteta. Ne možemo da dupliramo NATO", kazala je predsednica Litvanije.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak upozorio je danas da EU mora i početkom Bratislavskog procesa koji bi završio u proleće u Rimu konkretnim odlukama da reaguje na to što u Evropi sve više prostora osvajaju populističke i ksenofobne stranke.

"Napred se guraju populističke i ksenofobne stranke i to je veoma uznemirujući trend koji treba zaustaviti. A EU je super projekt, donosi mnogo dobrih stvari ali ljudi to uzimaju kao zdravo za gotovo", kazao je Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: