EK: Novinske kuće biće nosioci autorskih prava

Evropska komisija predstavila je predlog modernizacije zakonodavstva u oblasti autorskih prava i najavila donošnje jasnijih propisa za sve korisnike interneta.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2016.

08:51

Default images
Thinkstock

Prema odredbama nove evropske Direktive o autorskim pravima novinske kuće biće po prvi put pravno priznate kao nosioci autorskih prava i tako dobiti bolji položaj u pregovorima o upotrebi svojih sadržaja s pružaocima internetskih usluga koji se koriste tim sadržajem ili mu omogućavaju pristup.

”Novim propisima priznaje se važna uloga novinskih kuća u stvaranju kvalitetnog informativnog sadžaja, što je ključno kako bi se građanima u demokratskim društvima omogućio pristup znanju”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Očekuje se da novi propisi u ovoj oblasti doprinesu lakšem suzbijanju piraterije, a svim učesnicima omoguće jasan pravni okvir za licenciranje sadržaja za digitalnu upotrebu.

Pored predloga zakona koji se odnose na pravednije i isplatljivije tržište za autore, krativne industrije i novinske kuće, Evropska komisija je okviru Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta izradila predloge koji bi trebalo da garantuju bolji izbor internetskog i prekograničnog sadržaja i pristup njima, kao i poboljšanje propisa o autorskom pravu u području obrazovanja, istraživanja, kulturne baštine i uključivanja osoba s invaliditetom.

U saopštenju Komisije ocenjuje se da su digitalne tehnologije promenile način produkcije, distribucije i korišćenja muzike, filmova, televizijskog i radijskog programa, knjiga i novinskog materijala, a da propisi moraju pružiti pravnu sigurnost i jasnoću za sve one koji pružaju usluge kao i korisnicima sadržaja.

„Želim da novinari, izdavači i autori budu pošteno plaćeni za svoj rad, bilo da rade u studiju ili u dnevnoj sobi, bilo da je njihov rad dostupan na internetu ili izvan njega, bilo da se objavljuje s pomoću kopir aparata ili komercijalnim linkom na web-u”, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u govoru o Stanju Unije 2016.

U Evropskoj komsiji kažu da će najavljene reforme u oblasti autorskog prava podsticajne, pravedne i korisne kako kako za stvaroce tako i za korisnike digitalnih medija. Novi propisi bi trebalo da omoguće pristup većoj količini sadržaja koja neće biti ”zaključana” već strogo pravno zaštićena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: