Đukanović za B92: Bitka za Kosovo davno izgubljena

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je u ekskluzivnom intervjuu za B92 da priznavanjem Kosova niko u Crnoj Gori nije imao loše namere prema Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2016.

21:16

Đukanović za B92: Bitka za Kosovo davno izgubljena

Đukanović je, govoreći o potresima u odnosima Srbije i Crne Gore, istakao da je jedan od uzroka bila želja Crne Gore da obnovi nezavisnost, dok je priznavanje Kosova od Crne Gore dodatno stagniralo odnose dve zemlje.

"Razumem emotivni odnos srpske javnosti prema pitanju Kosova, ali u Crnoj Gori niko nije imao nikakvu lošu nameru jer se ne nanosi šteta nekome koga doživljavate vrlo bliskim sa vama. Reč je o tome da je to bila percepcija onog što je potrebno učiniti na sređivanju stanja u regionu, veće stabilnosti i vraćanju poverenja. Govorio sam i prethodnoj i sadašnjoj vlasti, i Tadiću i Vučiću, da je moj utisak, ono što Srbija sada doživljava kada je u pitanju Kosovo, nije učešće u rešavanju problema Kosova. Tu privilegiju ovovremena Srbija nema. Ovovremena Srbija može samo da primi fakturu za izgubljenu bitku, a ta bitka je bila izgubljenja u prethodnim generacijama ljudi koji su donosili političke odluke. Nemojte zbog neke bitka koja je ranije izgubljena da orobljavate ono što su realne razvojne šanse sadašnje i buduće Srbije", kazao je Đukanović.

On je naglasio da "ne treba voditi bitke koje su izgubljene, već treba sa realne tačke projektovati najbolju viziju za budućnost svoga naroda i države".

"Mislim da će ovo vreme, a i budućnost potvrditi ispravnost ovakvog stava Crne Gore", istakao je crnogorski premijer i ponovio da Crna Gora nema loše namere.

"Samo pokušavamo da budemo odgovrni i pomognemo i regionu i Srbiji da se okrenemo budućnosti."

Na pitanje o crnogorskom pristupanju NATO-u, Đukanović je kazao da smatra da to neće ostaviti posledice na dobre odnose Srbije i Crne Gore.

"Ja se nadam da neće biti nikakavog dodatnog opterećenja u odnosima. Svaka država ima prava na svoja opredeljenja. Kako mi poštujemo izgradnju srpskog spoljnopolitičkog puta, tako i Srbija poštuje pravo na slobodan izbor Crne Gore da se uz integraciju u EU i integriše u NATO što ni na koji način neće uticati na uzlazni trend u odnosima dve države", rekao je premijer Crne Gore.
Sumirajući ovu godinu, Đukanović je govorio o desetogodišnjici nezavisnosti Crne Gore, ulasku u NATO i predstojećim parlamentarnim izborima.

"Kada smo u godinama uoči referenduma o nezavisnosti 2006. godine obrazlagali ideju obnove nezavisnosti govorili smo da želimo da preuzmemeo odgovornost za svoju budućnost koju vidimo kao kao evropsku i evroaltlansku. Praktično smo na vratima NATO-a, faktički smo članica NATO-a, potrebno je da se dogodi samo proces ratifikacija pristupnog protokola, što je proces koji teče i trajaće nekoliko meseci dok se okonča. Tako bi danas mogli da kažemo da smo imali jasnu viziju kada je budućnost Crne Gore u pitanju, i da smo u ovih deset godina pokazali da imamo snagu i sposobnost da tu viziju i ostvarimo", naveo je Đukanović.

On je rekao da "sada na parlamentarnim izborima treba braniti one vrednosti koje su ostvarene na referendumu i koje su dograđivane tokom cele decenije".

"Posebno bih naglasio referendum o nezavisnosto, ali mi politički pragmatizam nalaže da kažem najteže je iza nas ali ostalo je još mnogo posla da se uradi. U ovom trenutku vidim posebnu važnost redovnih parlamentarnih izbora zbog potrebe da odbranimo novi sistem vrednosti koji je Crna Gora promovisala, usvajala i koji predstavlja temelj savremene Crne Gore", istakao je.

"Građani Crne Gore veruju da je Demokratska partija socijalista sposobna da Crnoj Gori garantuje stabilnost, da je naša politika politika jasne vizije i da smo pokazali da tu viziju realizujemo. Ono čim se mi predstavljamo na ovim izborima su rezultati. To je nešto što nas objektivno odvaja od naše političke konkurencije. Ova politika je Crnoj Gori obezbedila mir kada nigde u našem okruženju mira nije bilo, ova politika je Crnoj Gori obezbedila multietničko društvo, obezbedila je da dođe do ekonomske održivosti, da Crna Gora obnovi nezavisnost vodeći računa i o nacionalnoj i regionalnoj stabilnosti i vodeći računa o strogim evropskim standardima. Uspeli smo da od najmanje razvijene eks-jugoslovenske republike stvorimo lidera u regionu. To su rezultati koji realno preporučuju ovu vlast da zadobije poverenje građana", naveo je premijer Crne Gore.

O svom nepojavljivanju u srpskim medijima Đukanović je za B92 rekao:

"Naše dve javnosti su bile posvećene različitim prioritetima. Dok smo mi bili posvećeni ispunjavanju uslova za pristupanje NATO-u i stvaranje pretpostavki za kvalitetan i dinamičan proces pregovora sa EU, Srbija je stvarala uslove za početak procesa regulisanja odnosa sa Kosovom, obnovi poverenja sa svim susedima, otpočinjanju reformskih zahvata u ekonomiji i društvu uopšte. Atmosfera u odnosima Srbije i Crne Gore nije bila svađalačka i zbog toga možda nije bilo interesovanja medija. Odnosi su bitno unapređeni, premijer Vučić i ja smo tim odnosima dali vrlo značajan doprinos, sada smo u fazi stvaranja jednog uzornog primera susedima u regionu."

On je dodao da Srbi u Crnoj Gori imaju puno uvažavanje i da imaju sva prava kao drugi građani Crne Gore.
Funkcioner Svetozar Marović nedavno je naveo da “nije uspeo da od sebe odbaci zavodljive poroke vlasti“, a Đukanović je rekao da Marović nije slučajno izgovorio te reči.

Đukanović je rekao da 25 godina vlasti jasno govori o dominantnosti nad konkurencijom.

To je 25 godina kontinuiranih pobeda. Za ovih 25 godina, koliko god bilo neobično da neko tako dugo traje na vlasti, to nije bilo bez učinaka. Kada je u pitnaju moje iskustvo, postao sam premijer u zemlji na svoj 29. rođendan. Već tada sam imao svest da neću sa pozicije premijera otići u penziju, bez obzira što sam potrajao na poziciji mnogo više nego što sam planirao“, rekao je Đukanović.

On je dodao da ima svest da će doći trenutak kada će živeti kao građanin Crne Gore i da se nada da će tada moći da uživa plodove onoga što je uradio dok je bio na vlasti.

“Da li sam uspeo u tome da građani osete boljitak? Ne znam. Verujem da smo svi satkani od kvaliteta i od mana, bilo je u ovih 25 godina i grešaka, ali nikada nisam sebi dozvolio da me neki lični interesi odvedu na pogrešan kolosek, predao sam radio za dobrobit građana Crne Gore“, dodao je on.
Milo Đukanović je rekao da je odluka DPS-a da samostalno nastupa na predstojećim parlamentarnim izborima odluka same partije.

Da smo želeli lako bismo imali partnera, mi smo želeli da budemo samostalni. Odustajali smo do sada od relalizacije te ideje. Deset godina nakon obnove nezavisnosti u vrlo rovitoj situaciji na Balkanu, smatrali smo da nam koalicijei politički front pomoći da prebrodimo te izazove. To je trajalo dok Socijaldemokratska partija nije izjavila jednu političku nebulozu da žele da budu opozicija u vlasti. Kada se pokazalo da je to njihova namera, onda smo raskinuli koaliciju i danas smatramo da je najodgovornije prema građanima samostalno se izmeriti na narednim izborima. Reč je o našoj želji da precizno utvrdimo šta je naš politički rejting. Nakon toga da vidimo ko su eventualno politički partneri sa kojima ćemo nastaviti saradnju“, naglasio je Đukanović.

Đukanović je rekao da je logika DPS jednostavna, da se ta stranka neće “kamuflirati kroz koalicije“.

“Želimo da vidimo koliko nas građan podržava, kada je reč o konkurentima. To su koalicije koje su po našem viđenju iz nužde. Neke od njih nemaju strukturu, ideju, lidera, onda žele da svoje slabosti zakamofliraju. DPS-u to nije neophodno“, dodao je premijer Crne Gore.

Đukanović je rekao da ne postoji prepreka koja bi sprečila bilo koju stranku koja se podudara sa DPS da postane deo vladajuće koalicije.

On je takođe naveo i razloge zbog kojih se sve češće iz crnogorske skupštine pojavljuju snimci koji dokazuju da u parlamentu nema pristojne komunikacije.

Ja sam u više navrata tokom ovog mandata da upozoravao da da dolazi do političkog deformiteta. To bih nazvao parlamentarnom diktaturom. Podsetio sam vas na praksu unutar Socijaldemokratske partije koja je u jednom trenutku, a to je trenutak predsedničkih izbora 2013, očigledno ostala nezadovoljna. Krenula je da opstruira DPS čineći na taj način opstrukciju u Vladi, glasajući sa opozicijom glasala je protiv vlade. Zbog toga se često događalo da parlament preglasava vladu“, rekao je on.

On je naveo da deo opozicije i dalje nije prihvatio nezavisnost Crne Gore.

“Deo opozicije je prvo mislio na savez sa Srbijom, a sada da se država vodi uz mentorsvo Rusije. Jedna faza prikazivanja nezadovoljstva su bili protesti ispred parlamenta, nakon tog neuspeha su odlučili da se vrate u parlament, završeno je tako što sam odmah ponudio prevremene izbore nakon pozivnice NATO, niko nije bio spremna na to. Pokušao sam da izbegnem ono što je bila njihova namera, a nameravali su da produže destrukciju vladu“, naglasio je Đukanović.

Đukanović se osvrnuo i na slogan kojim se nekoliko partije vodi u predizbornoj kampanji, a koje u osnovi imaju “mi ili on“.

“To je pogrešan slogan, ako za svo zlo izvor vidite aktuelnu situaciju u Crnoj Gori optužuju jednog čoveka. Oduka da se sukobite sa njim, izabrali ste najzahtevniju metu. Uveren sam da je to pogrešan izbor, koji će nam pomoći da uverljivo pobedimo na izborima. Nije pitanje oni ili ja,pitanje šta svi mi imamo da ponudomo građanima Crnoj Gori“, naglasio je Đukanović. Đukanović se osvrnuo i na ekonomske rezultate koje je Crna Gora uspela da postigne u proteklo vreme.

“Među značajne rezultate koje smo postilgli, Crna Gora prema parametrima predstavlja najrazvijeniju ekonomiju Zapadnog Balkana. Do tog nivoa smo došli zahvaljujući kontinuiranom rastu. Stopa rasta dostigla je 3,2 %, a u regionu samo Albanija ima višu stopu rasta. Strane investicije doprinele su dobrom tempu rasta, prosečno smo imali 1 % stranih investicija“, rekao je Đukanović.

Premijer Crne Gore je rekao da ono što je zajedničko sa Srbijom kada je u pitanju preduzetništvo jeste “ratna istorija“ dve zemlje.

“Kroz tu istoriju se profilisao i današnji građani Srbije i Crne Gore, to su ljud koji su okrenuti državnoj službi. Valjda je to vreme iza nas. Ono zbog čega želimo da smo deo NATO i EU je da usvojimo njihov sistem vrednosti, da bismo uopšte da izgubili potebu da se pripremamo za ratovanja, već da se pripremimo za razvoj“, zaključio je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: