Šta će biti sa kretanjem Srba na severu Kosova?

Jedno od pitanja koje se direktno tiče građana na severu Kosova iznenada je ponovo u fokusu pregovora u Briselu.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2016.

20:25

Default images

Sloboda kretanja sa srpskim dokumentima, posebno sa automobilima sa tablicama KM i PR možda više neće biti moguća.

Pet do 12. U novembru ističe petogodišnji prelazni sporazum o slobodi kretanja koji je još 2011. potpisao tadašnji pregovarač Srbije Borko Stefanović. Beograd traži produženje prelaznog perioda, ali Priština to ne želi.

“Ono što znamo jeste da jako malo vremena imamo do novembra, te se nadam da će odmah uspeti da se dogovore da li se produžava važenje sporazuma i važenje tablica i da li će ljudi moći sa tablicama kao što su KM da i dalje prelaze u Srbiju. Ili će se građani sutra probuditi sa saznanjem da moraju da stave RKS tablice”, rekla je Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Priština ustvari traži da Srbija na svojoj teritoriji dozvoli saobraćaj vozilima sa tablicama RKS, što bi kako kaže Milovan Drecun posredno značilo priznanje nezavisnosti.

“Ne treba verovati da će Priština ići tako daleko da će blokirati kretanje Srba na severu Kosova. Ali, svakako rešenje mora da se pronađe”, naveo je poslanik SNS Milovan Drecun.

Druga važna tema za Srbe - Zajednica srpskih opština takođe je uslovljena, kako je rekla Edita Tahiri, sporazumom o telekomunikacijama, odnosno o pozivnom broju za Kosovo.

“Time se odugovlači ovaj proces i mislim da će to ići u nedogled. Još uvek se ne zna ni šta bi ta zajednica sa jedne i sa druge strane trebalo da radi i šta ona znači”, dodala je Bjeloš.

Najveći paradoks je što su svi ti sporazumi - o Zajednici srpskih opstina, o pozivnom broju i o slobodi kretanja već jednom postignuti i lideri su ih potpisali i rukovali su se. O Zajednici srpskih opština sporazum he potpisan u aprilu 2013. Ipak, sprovođenje se pokazalo mnogo komplikovanijim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: