Tenzije zbog doktorata o Paveliću, umešala se i policija

“Delovanje Ante Pavelića od 1945. do 1953.” naziv je doktorskog rada koji je uoči obrane zakazane na Sveučilištu u Zadru za sutra u podne podigao tenzije.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2016.

19:47

Tenzije zbog doktorata o Paveliću, umešala se i policija
Foto: GettyImages

Autor Ante Delić tvrdi da je disertaciju napisao jer jedino na taj način mogu prestati mitologizacije Pavelića, navodi “Jutarnji”.

Ipak, zbog navodnog lažiranja imena u pismu kojim se osporava svrha naučnog rada, obaveštena je i policija.

Reč je o prvom doktorskom radu koji u nazivu sadrži “jedno od najkontroverznijih imena nacionalne istorije, navodi zagrebački portal.

Kako je za “Jutarnji” potvrdio autor, magistar istorije Ante Delić, u izradi disertacije služio se između ostalog i dosad neiskorišćenom i nepoznatom ostavštinom Ante Pavelića koje mu je ustupila njegova porodica u Madridu.

Na pitanje zašto se odlučio da piše disertaciju o Paveliću Delić odgovara da je “jednostavno reč o potrebi naučno utemeljenog istraživanja političkog delovanja Ante Pavelića”.

“Jedino na taj način mogu prestati ideološke i druge mitologizacije Pavelića. Doduše, moj rad se bavi razdobljem nakon Drugog svetskog rata, nakon što Pavelić dakle više nije poglavnik NDH, već vođa hrvatske političke emigracije. Tvrdnje da se u radu ne bavim ustaškim režimom zato su nebulozne. Pavelićem se bavim koristeći naučnu metodologiju, a onima koje to smeta očito imaju za cilj uvesti dogmatski pogled na svet i zabraniti istraživanje nekih tema”, ističe Delić.

“Jutarnji” piše da se u utorak proširilo pismo s adrese koja sadrži ime i prezime profesora istorije umetnosti Sveučilišta u Zadru Ivana Josipovića u kojemu se navodi da je rad pokušaj rehabilitacije ustaškog poglavnika.

“Ovim se radom pokušava ispod žita provesti kvazinaučna rehabilitacija ustaškog ubice. Mentor doktoranta dr. Zlatko Begonja u svojoj oceni rada nigde ne pominje zločine Ante Pavelića, već se obrušava na posleratnu Jugoslaviju kao totalitarni režim”, navodi se u pismu.

Josipović međutim demantuje da je poslao ikakvo pismo i tvrdi da je njegovo ime u mejlu lažirano. Istina je, kaže, da je na sednici Veća imao određenih terminoloških primedbi, kao i neki drugi profesori, no nikakvo pismo nije slao.

O slučaju je obavestio policiju.

“Niti ja, niti iko u disertaciji ne govori o Paveliću kao svecu, niti kao vragu. Velika većina moga rada temeljena je na dokumentaciji, od britanske i američke provenijencije, do jugoslovenskih službi”, ističe Delić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: