Vulin: Vreme je da predložim Vučiću drastičnije mere

Ministar Aleksandar Vulin najavio je da će od Vlade Srbije zatražiti konkretnije mere za smanjenje nekontrolisanog priliva migranata u Srbiju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.09.2016.

09:45

Vulin: Vreme je da predložim Vučiću drastičnije mere
Tanjug

On je istakao da je među njima sve više izbeglica koji svoje domove napuštaju iz ekonomskih razloga.

Vulin je novinarima u Beogradu rekao da će to učiniti odmah po povratku premijera Aleksandra Vučića iz Pariza.

Vreme je, smatra on, da predloži premijeru neke drastičnije mere s obzirom na to da se, kako je rekao, struktura migranata promenila, te da je među njima sve veći broj ekonomskih migranata.

"Imamo vojsku i policiju na granicama, ali možda su i barijere ili postavljanje određenih prepreka jedno od rešenja da se smanji broj migranata", rekao je Vulin.

Vulin je poručio da Srbija ne može da bude zemlja u koju će migranti ulaziti, a da iz nje ne mogu da izađu.

"Ekonomski migranti ne mogu da idu nigde u Evropu, pa onda ne mogu ni da ostaju u Srbiji", podvukao je Vulin.

Podsetio je da je migrantska kriza bila jedna od tema sastanka premijera Srbije, Bugraske i Mađarske Aleksandra Vučića, Bojka Borisova i Viktora Orbana, koji su sinoć razgovarali u Burgasu.

"Trojica premijera su na sastanku razgovarali, pre svega, o trenutnom statusu migrantske krize i posebnu pažnju poklonili su promenjenoj strukturi migranata, među kojima je sve više ekonomskih, a izrazili su visoku zabrinutost što se kriza ne završava", rekao je Vulin.

On je dodao da je sastanak protekao u veoma ozbiljnom tonu, te da su tri premijera razgovarala o bezbednosnom i političkom aspektu migrantske krize.

On je istakao da se povećava broj migranata, kao i dužina perioda koji provode u Bugraskoj, Srbiji, a dobrim delom i u Mađarskoj, te da je to nešto na šta moramo pronaći odgovor.

"Naši kapaciteti su blizu limita. Migranti ostaju značajno duže nego ranije i njihova struktura je značajno promenjena", upozorio je ministar.

Kako kaže, trojica premijera veliku pažnju posvetili su upravo promenjenoj strukturi migranata jer je sve manje pravih izbeglica, ljudi koji beže od rata, a sve više ekonomskih migranata iz zemalja u kojima nema rata, a ima siromaštva.

"To nije nešto sa čime mi sami možemo da izađemo na kraj i upravo su zato trojica premijera razgovarala kako bi došli do zajedničkog stava i kako bi vodili zajedničku politiku", istakao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: