Okolina Šibenika: "Oj Hrvatska, mati, Srbe ćemo klati"

U ponedeljak je na zidu OŠ "Petar Krešimir IV" u Šubićevcu, kraj Šibenika, osvanuo grafit ispisan crnom farbom "Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati".

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.09.2016.

14:32

Okolina Šibenika:
screenshot

To su lokalni mediji okarakterisali kao nezapamćeni govor mržnje.

Policija je izvršila uviđaj, a portal Šibenik.in je primetio da bi zbog ovog "odvratnog nacionalističkog grafita" za sada još nepoznati vandal mogao da dobije dve godine zatvora.

Episkop dalmatinski SPC Fotije izrazio je danas zahvalnost svima koji su osudili najnovije brutalne pretnje upućene srpskoj zajednici putem pomenutog grafita, saopštila je SPC.

Episkop Fotije je posebno zahvalio, kako je naveo u saopštenju, dragim sugrađanima i susedima Šibeničanima i gradskom internet-portalu Sibenik.in, koji svojim istinoljubljem, ljudskom i hrišćanskom solidarnošću, u ovim iskušenjima bremenitim vremenima čuvaju dušu i hrvatskom i srpskom narodu.

Zbog sadržaja teksta policija će sprovesti istragu i učiniti sve da pronađe vandale, o čemu će biti obavešteno i Opštinsko državno tužilaštvo u Šibeniku, rekla je za taj portal Marica Kosor, portparolka Policijske uprave šibensko-kninske.

Konkretno, za oštećenje tuđe stvari, kako se zasad klasifikuje ovaj grafit, krivični zakon predviđa kaznu zatvora do dve godine ako je u pitanju šteta veća od hiljadu kuna, rekla je Marica Kosor.

S druge strane, pak, lokalna tužiteljka Irena Senečić kaže da grafit "Oj Hrvatska, mati, Srbe ćemo klati" nije krivično delo, iako se radi o pretećim rečima.

"Grafit je svakako neprimerenog sadržaja, ali da bi bila reč o pretnji, treba biti upućen određenoj osobi koja je tada ugrožena. Ovo je prekršaj, takvih grafita ima more", rekla je Senečićeva, a na pitanje kako se kažnjava krivično delo pretnje smrću i širenje mržnje na nacionalnoj osnovi, nije odgovorila.

O sramotnom grafitu koji širi mržnju na nacionalnoj osnovi obaveštena je komunalna policija, koja će ga ukloniti, navodi ovaj šibenski portal.

Direktor Škole Darko Junaković šokiran je porukom koja je osvanula na zidu njegove škole.

"Policija me je pitala tražim li krivično gonjenje za počinitelja, iako je zasad nepoznat. Rekao sam da tražim, jer je to strašan natpis i takve su poruke za svaku osudu", izričit je Junaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: