"Srbija nije htela raspad SFRJ, Zapad čekao trenutak"

Srbija je zbog raspada SFRJ, rata i NATO bombardovanja izgubila sve što je stvorila u 20. veku i još je za to proglašena krivom, poručuje u knjizi Borisav Jović

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2016.

20:40

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ kaže za B92 da Srbija nije htela raspad Jugoslavije, ali da je čineći greške pomogla onima koji su želeliraspad da budu brži.

Hoće li nas ove stranice ubediti da smo posle 100 godina života u zabludi, na kraju prevareni, poniženi i kažnjeni? Dobro poznato lice devedesetih Borisav Jović tvrdi da su na ujedinjenje iz 1918. tri strane pristale potpuno suprotno motivisane.

"To je istorijska činjenica da su Srbi težili da sačuvaju Jugoslaviju a da su Hrvatska i Slovenija tokom čitavog njenog trajanja tražili da izađu iz nje ili da nađu neko rešenje veće samostalnoisti", rekao je Jović.

Idući korak dalje kroz istoriju on poručuje da su osnov za raspad Jugoslavije komunisti dogovorili na četvrtom kongresu održanom 1928. u Drezdenu. Zadatak rasturiti veštačku tvorevinu u kojoj Srbi eksploatišu druge narode uspešno je izvršio Tito, a onda se, piše Jović, čekalo da Zapad odabere pravi trenutak. Pitali smo nekadašnjeg bliskog saradnika Slobodana Miloševića - ima li naše krivice u njegovoj tvrdnji da smo devedesetih izgubili sve što je Srbija u Jugoslaviji stvarala?

"Srbija je pravila greške na svoju štetu kojima je pomogla onima koji su odlučili da rasture Jugoslaviju, a nije ona te greške pravila da bi rasturila Jugoslaviju", naglasio je Jović.

Kad kažete postojale greške na našoj strani na koga konkretno mislite, da li je to Slobodan Milošević?

"Vaša pitanja su stereotipna, ko je pogrešio i da ga ubijemo", odgovorio je nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ.
Kada smo Borisava Jovića vratili u sadašnjost, dobili smo zaključak da u prvoj deceniji 21. veka region ni za jedan jedini korak nije odmakao od devedesetih, a da i sada opterećen besmislenim svađama, suviše polako korača dalje.

"Ako je ovo što je dolazilo iz susednih država vezano za izbore i unutrašnje potrebe onda će se lako prevazići ali bojim se da je to podstaknuto od velikih sila koje ovde imaju nekih interesa", zaključio je Jović.

Onima kojima je teško da razumeju i prihvate ovako postavljenu prošlost, s nekadašnjim predsednikom predsedništva SFRJ sigurno mogu saglasiti u jednom: da vreme racionalnosti još nije stiglo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: