"Kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije?"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da ne razume izjavu visokog zvaničnika nemačkog ministarstva inostranih poslova Mihaela Rota.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.09.2016.

21:51

Foto: Tanjug

Rot je izjavio da ako je Srbija odlučna da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda je Nemačka podržava u tom pravcu.

"Srbija i Rusija si tradicionalni prijatelji, ali kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije? Kakva je to vulgarizacija spoljne politike Srbije?" zapitao je Dačić.

On je istakao da je veoma zadovoljan razvojem bilateralnih odnosa i podrškom Nemačke, ali smatra da su reči Mihaela Rota, "najblaže rečeno, neumesne i uvredljive."

Dačić je dodao da pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja naše spoljne politike sa EU, već je za nas vitalno pitanje, "jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo".

"Koja bi zemlja radila sama protiv sebe? Neće sigurno ni Srbija. A o famoznim kriterijumima za članstvo, videli smo da zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba i nije im dozvolila da se vrate, zemlja koja zabranjuje ćirilicu, koja rehabilituje fašiste i negira holokaust, danas blokira Srbiju na evropskom putu. Jesu li to kriterijumi koje je Hrvatska prošla?" navodi se u saopštenju.

"Navikli smo da nas svi pozivaju da prođemo katarzu i suočimo se sa svojom prošlošću, samo hoće li to neko reći i Zagrebu, Prištini, Sarajevu, ili samo Beogradu?", istakao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: