Rok za prijavu imovine istekao, šta poseduju političari?

Članovi nove vlade Srbije imali su rok do danas da Agenciji za borbu protiv korupcije predaju izveštaje o imovini i prihodima u elektronskoj formi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2016.

20:21

Rok za prijavu imovine istekao, šta poseduju političari?
Foto: Tanjug

Ukoliko to ne urade, imaju rok do 20. septembra da to urade u pisanoj formi.

Šta poseduju političari? Iako svi uglavnom tvrde da žive od plate, nije retkost da im na ruci vidimo sat od čije cene se običnom čoveku zavrti u glavi. Rok za prijavu imovine ministara ističe danas.

“Prosto mogu da vam potvrdim da su svi ministri blagovremeno predali svoje izveštaje, i da su svi izveštaji u procesu verifikacije, što znači da će sutra do 12 biti dostupni na internet-prezentaciji agencije”, rekao je Vladan Joksimović iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Na sajtu Agencije javnosti su dostupni svi podaci o imovini državnih funkcionera, koje Agencija i proverava. U NVO Transparentnost Srbija kažu da u tim kontrolama nailaze na mnoge teškoće, ali da bi novi zakon trebalo da reši direktan pristup određenim podacima. Drugi problemi nisu tako lako rešivi. “Naime, nije teško upisati imovinu na nekog drugog vlasnika, nekog čoveka od poverenja i onda o takvim stvarima bilo ko jako teško može da izvrši kontrolu i utvrdi sve činjenice ukoliko nema dodatne informacije ili drugim rečima ne dođe do prijavljivanja”, naveo je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Agencija za borbu protiv korupcije ima redovni plan provere imovine funkcionera.

“Ove godine kao što znate već je to više puta rečeno u postupku redovne kontrole su svi predsednici opština, ne i novi ministri, što ne znači da neće biti naredne godine, i samo još da podsetim da su ministri u 2014 i svi funkcioneri vlade bili u redovnom postupku kontrole izveštaja o imovini i prihodima”, dodao je Nenadić.

“Mislim da je vrlo važno kada se zakon menja a to je sada da se preciziraju nadležnosti agencije u pogledu obima kontrole koju treba da obuhvate i njihovog broja, ali takođe i drugih organa gde je vrlo često ta saradnja izostajala i videli smo da tužilaštvo nije pratilo objavljivanje podataka o nekim neregularnostima u vezi sa imovinom funkcionera”, rekao je on.

U slučaju neblagovremenog podnošenje izveštaja o imovini Agencija pokreće i vodi postupke u kojima utvrđuje povrede Zakona o Agenciji. Predviđena je i prekršajna odgovornost funkcionera, a zaprećena kazna je od 50.000 do 150.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: