"Bromance": Putin bolji vođa nego što je Obama ikada bio

Republikanski kandidat za Belu kuću Donald Tramp izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin bolji vođa nego što je predsednik SAD Barak Obama ikada bio.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2016.

07:38

Foto: GettyImages

Osim toga, na pitanje o prethodnim pohvalama Putinu Tramp je odgovorio: On ipak ima podršku građana od 82 procenata.

„Ako on kaže lepe stvari o meni, ja ću reći lepe stvari o njemu. Kada kaže da sam briljantan prihvatiću kompliment, ok“, dodao je biznismen ističući da Putin ima „veliku kontrolu nad svojom zemljom“.

Takođe, istakao je, kako „Gardijan“ navodi, svoju „bromance“ sa Putinom i rekao da će se njih dvojica dobro slagati sa Putinom ako bude izabran u novembru.

Inače, Tramp je nedavno žestoko kritikovan kad je apelovao na Rusiju da iskopa mejlove koje je njegova rivalka iz tabora demokrata Hilari Klinton obrisala sa svog severa. Osim toga, nije ni prvi put da hvali ruskog lidera – u decembru je izjavio da je oseća veliku čast time što ga je Putin nazvao „talentovanom osobom“.

Trampovi komentari dolaze u trenutku novog zaoštravanja odnosa između SAD i Rusije. Ministar odbrane SAD Eš Karter izjavio je nedavno da „Rusija ima jasnu ambiciju da naruši uspostavljeni međunarodni poredak“.
Foto: GettyImages
Tramp se tokom polučasovnog odgovaranja na pitanja dotakao i kontroverze oko seksualnog zlostavljanja u vojsci. Ostao je pri svom stavu od pre tri godine kada je za to okrivio dozvoljavanje ženama da služe vojsku.

„To je korektan tvit. Šta su ti geniji očekivali kada su muškarce i žene stavili zajedno“, naveo je Tramp na pitanje o svom tvitu iz 2013. godine.

Sa druge strane njegova rivalka je opet bila u defanzivnom stavu zbog skandala oko mejlova dok je bila državna sekretarka. Jedan oficir mornarice rekao joj je da bi on završio u zatvoru da je objavio poverljive informacije kao ona što je uradila.

„Uradila sam to što sam uradila i uzimam to veoma za ozbiljno. Uvek sam i uvek ću“, odgovorila je ona.

Takođe, rekla je i da je njen glas u Senatu iz 2002. godine za rat u Iraku bila „greška“, a istakla je i da je Tramp jednom podržao invaziju.

„Preuzela sam odgovornost za svoju odluku. Moj protivnik nije uradio isto“, istakla je ona.
Foto: GettyImages
Bivša prva dama SAD zaklela se da će poraziti Islamsku državu, ali je i istakla jednu stvar – „nikada više nećemo poslati snage u Irak“.

Sa druge strane Tramp, koji je dugo pričao o važnosti „uzimanja nafte sa Bliskog istoka“, o Iraku je rekao: „Ostavili bismo određenu grupu vojnika tamo i oni bi držali određene delove gde ima nafte“.

BBC u komentaru nastupa kandidata za Belu kuću navodi da su bili politički ekvivalent „brzih dejtova“.

„Kao što oni uvek prođu loše, bilo je mnogo situacija u kojima su se kandidati ’zakopali’ sopstvenim rečima. Klintonova se saplela u delu komentarisanja mejlova kada je bila državni sekretar, a Tramp je uspeo da veoma hvali rivala SAD“, piše BBC.

Kandidati za Belu kuću su govorili odvojeno, ali jedan posle drugog. Inače, prva predsednička debata njih dvoje biće održana 26. septembra.

Izbori u SAD zakazani su za 8. novembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: