"Danas": EU s pažnjom prati "špijunsku aferu"

EU s pažnjom prati dešavanja na relaciji Beograda i Zagreba i očekuje rešavanje najnovijeg problema nastalog zbog hapšenja osobe osumnjičene za špijunažu.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 05.09.2016.

08:24

Foto: Thinkstock

To su nezvanično izjavili izvori "Danasa" u diplomatskim krugovima.

Reakcije iz Brisela, kako navodi list, možda bi se mogla očekivati kada se bude raspolagalo s više zvaničnih i potvrđenih informacija, što trenutno nije slučaj.

Brisel od obe države očekuje da sva otvorena pitanja rešavaju kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje, a ponovljene su i reči predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da dobri susedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi moraju biti poštovani, piše "Danas".

Postavlja se pitanje ima li novonastala situacija veze sa insistiranjem Hrvatske na tome da Srbija izmeni zakon kojim se uspostavlja takozvana univerzalna nadležnost nad procesuiranjem ratnih zločina. Pojedini mediji tvrde da je osumnjičeni "prodavao" Hrvatima poverljive kontraobaveštajne podatke na osnovu kojih je podignuto devet optužnica za ratne zločine protiv pripadnika srpskih snaga.

Filip Švarm, glavni urednik nedeljnika "Vreme", za "Danas" kaže da jedno s drugim nema direktne veze, jer još uvek nemamo precizne podatke o čemu se zapravo radi, iako se ovaj problem može svrstati u korpus otvorenih pitanja dve zemlje.

"Hapšenja je bilo i ranije i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali uglavnom za ratne zločine. Ovde je, bar prema postojećim informacijama, reč o špijunaži. Više informacija se može očekivati sutra (danas). I ovo je jedna od pojava koja je izazvana odnosima dve zemlje koji traju već šest meseci", kaže Švarm.

On ne očekuje reakciju i pritisak Brisela na Zagreb i Beograd, iako verovatno birokrate prate šta se dešava, jer još, kao kaže, nije pređena linija verbalnog sukobljavanja. Naš sagovornik ukazuje na mogućnost ponovnog susreta zvaničnika, poput onog na mostu između hrvatske predsednice i srpskog premijera, ne bi li se evropskim partnerima pokazalo da se radi na smirivanju strasti, ali, kako dodaje, iskustvo nas je naučilo da od takvih sastanaka ne treba očekivati previše.

"Srbija je izabrala najdrastičniji način za rešavanje situacije u kojoj je, prema onome što su zvanični podaci i onome se može videti u medijima, uhapšeno lice zbog sumnje na špijunažu", kaže za "Danas" Đorđe Kalanj, advokat, koji je branio Božidara Kulišića, koji je 2001. takođe uhapšen zbog sumnje na špijunažu i koji je tokom postupka preminuo.

Prema rečima Kalanja, krivično delo špijunaže ima veze sa politikom između dve države.

"Bilateralni odnos između zemalja određuje da li će se u rešavanju nastale situacije ići putem procesuiranja uhapšenog lica pred sudom ili će se ići ka drugim merama koje podrazumevaju diplomatsko rešavanje problema, proterivanjem, dogovorom ili upućivanjem diplomatskih nota i svega što podrazumeva diplomatski odnos dve zemlje. S obzirom na to da je uhapšeni i državljanin Srbije, proterivanje nije moguće i vidimo da je Srbija ušla u procesuiranje uhapšenog i objavljivanje te vesti u medijima, što je najdrastičniji put rešavanja problema", objašnjava Kalanj.

Momir Stojanović, bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, izjavio je za "Politiku" da treba otkriti koji su podaci ustupljeni, ali i ko su bili pomagači osumnjičenom za špijunažu, jer nije samo uhapšena jedna osoba, već je reč o otkrivanju cele mreže osumnjičenih. Opširnije u posebnoj vesti.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu je u petak, 2. septembra, saopštilo da je osoba koja je uhapšena u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), osumnjičena za špijunažu i da je reč o osobi koja ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

U saopštenju je navedeno da je do 1990. godine osumnjičeni živeo i radio u Hrvatskoj, a da mu je posle toga mesto prebivališta u Srbiji.Osumnjičenom za špijunažu određen je pritvor u trajanju do 30 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: